Dupa zece ani de la redeschidere, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a facut pasi importanti catre o bursa moderna. Dar nu suficienti pentru a egala performantele dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In ultimii zece ani, Bursa de Valori Bucuresti a crescut atat din punctul de vedere al numarului de instrumente oferite investitorilor, cat si al vizibilitatii si increderii in mecanismele pietei de capital. In plus, scaderea continua a dobanzilor bancare, pana la un nivel care sa nu mai satisfaca investitorii, a determinat reorientarea unor sume importante catre piata de capital.

Tranzactiile la Bursa s-au reluat in noiembrie 1995, existand o singura sedinta pe sapta-mana si noua societati listate, iar brokerii puteau sa introduca ordinele clientilor numai de la sediul BVB. In 1997 au fost posibile sesiuni de tranzactionare zilnice, iar numarul emitentilor listati s-a majorat la 76, in urma unui proces intens de listare pe parcursul anului res-pectiv. Insa numarul maxim de societati prezente la cota Bursei a fost atins in 1999 (127 de com-panii), care au avut o valoare de piata de aproape 317 milioane dolari.

Desi performantele din 1997 par nesemnificative fata de nivelul de astazi, anul respectiv a fost unul de exceptie pentru BVB. Volumele de tranzactionare au crescut considerabil, ajungand sa depaseasca intr-o zi chiar nivelul din intregul an 1996. Acest lucru a fost posibil prin implementarea tranzactiilor la distanta, astfel incat brokerii puteau sa introduca ordinele clientilor de la sediul propriilor societati de brokeraj.

Instrumente noi

Desi numarul societatilor listate a fost destul de mare la sfarsitul anului 1999, investitorii nu aveau incredere sporita in potentialul Bursei romanesti, intrucat randamentele erau reduse, iar indicii au reflectat constant o scadere a pietei. Prima crestere a indicelui BET-C, care reflecta evolutia de ansamblu a Bursei, a fost inregistrata in 2001, cand s-a apreciat cu 13,8% fata de nivelul inregistrat in anul precedent.
Anul 2001 reprezinta unul de referinta, intrucat la cota Bursei au aparut doua mari societati (BRD si Petrom) care au dus la cresterea capitalizarii bursiere la peste un milion de dolari. De asemenea, tot atunci au aparut la cota Bursei primele instrumente cu venit fix, ca urmare a dorintei de finan-tare a municipalitatilor din Predeal si Mangalia prin obligatiuni.

Dupa pionieratul celor doua primarii, tot mai multe municipalitati au optat pentru finantarea prin obligatiuni, care urmau sa fie listate ulterior la BVB. Dar la cota au inceput sa apara si obligatiuni emi-se de banci si societati listate, iar in 2004 erau listate 22 de emisiuni de obligatiuni, pentru care valoarea tranzactionata a ajuns la 88 milioane de dolari.
In plus, in 2003 a aparut ideea lansarii unui nou segment de piata, destinat companiilor in crestere, care nu prezinta un istoric necesar listarii la una dintre cele doua categorii existente.

Preocupare pentru transparenta

Preocuparea constanta pentru dezvoltarea Bursei roma-nesti s-a orientat si catre reglementarea cadrului legislativ in conformitate cu cerintele europene, finalizata in 2004 prin aparitia legii pietei de capital.
Cresterea transparentei si comunicarii catre investitori a reprezentat o alta preocupare a oficialilor Bursei romanesti, intrucat este un element important pentru cresterea atractivitatii pietei de capital in randul investitorilor. Ca urmare, in 2004 a fost introdus, pentru prima oara, calendarul comunicarilor financiare.

Desi Bursa romaneasca a ajuns la un nivel ridicat, acesta este departe de cel existent in perioada interbelica. In prezent, indicatorii bursieri plaseaza BVB pe ultimele locuri in regiune, atat din punctul de vedere al instrumentelor financiare oferite, cat si al valorii tranzactiilor sau al capitalizarii, fata de locul trei ocupat in perioada interbelica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri