Banca Nationala a inregistrat numeroase cereri de autorizare a unor noi institutii specializate in servicii de plata, a declarat Ruxandra Avram, director in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara a Bancii Nationale a Romaniei.
"Avem in acest moment solicitari, fie de autorizare din partea unor jucatori noi specializati in servicii de plata, fie de transformare a unor institutii de credit in institutii de plata", a spus Avram, citata de NewsIn.

Ea sustine ca institutia de plata reprezinta o noua categorie de furnizor de servicii financiare, ce va trebui infiintata in urma transpunerii directivei europene privind uniformizarea serviciilor de plata in legislatia nationala.

Comisia Europeana (CE) a anuntat in urma cu doua saptamani ca a luat masuri "impotriva a opt state membre", din care cinci, inclusiv Romania, vor primi opinii motivate prin care li se cere adoptarea tuturor prevederilor Directivei referitoare la serviciile de plata.

Scopul Directivei Serviciilor de Plata este sa garanteze ca platile electronice in cadrul UE - in special transferul de credit, debitul direct si platile prin card - devin al fel de facile, eficiente si sigure ca si in cazul platilor interne din cadrul unui stat membru. Directiva constituie baza legala pentru a face posibila sistemul SEPA - Sistemul Unic de Plati in Euro.

Romania a adoptat deja majoritatea prevederilor Directivei Serviciilor de Plata, insa trebuie sa adopte si legislatia secundara referitoare la cerintele prudentiale ale institutiilor prin intermediul carora se efectueaza platile, a anuntat joi Comisia Europeana, prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Directiva privind Serviciile de Plata se aplica tuturor operatiunilor de plata efectuate in oricare din moneda statelor membre apartinand UE si Spatiului Economic European, daca atat banca platitorului cat si cea a beneficiarului se afla intr-un stat membru.

Serviciile de plata care intra sub incidenta noii legislatii sunt plati prin ordin de plata, plati electronice, plati prin card, plati prin debitare directa, tranzactii cu numerar, plati programate si remitere de bani.

Noile reglementari au ca scop asigurarea transparentei informatiilor bancare cu privire la servicii de plata, crearea unui cadru legal unic pentru Spatiul Economic European, precum si protectia consumatorilor de servicii de plata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri