Statul va plati mai multe polite de asigurare obligatorie a caselor pentru asistatii social, in conditile in care masurile de austeritate vor spori numarul acestora, in prezent fiind circa 400.000 de persoane asistate social la nivel national, a declarat presedintele PAID, Marius Bulugea.
Potrivit legii, statul are obligatia sa achite politele de asigurare obligatorie a locuintelor pentru aceasta categorie.

"Randurile asistatilor social vor fi ingrosate, mai ales de cei care, in prezent, au un venit usor peste limita care i-ar include in aceasta categorie", a mentionat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

Acesta a estimat ca, in prezent, 5% din cei aproximativ 8 milioane de proprietari de locuinte fac parte din categoria persoanelor asistate social, numarul acestora fiind de circa 400.000 la nivel national.

"In contextul actual economic, autoritatile locale ar putea avea probleme cu fondurile destinate acestor polite, motiv pentru care o parte dintre asistatii social ar putea ramane neasigurati. In acest caz, ei nu mai beneficiaza de ajutor de la stat in cazul in care se confrunta cu inundatii, alunecari de teren sau cutremur", a precizat Bulugea.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Presedintele PAID a atras atentia ca proprietarii care nu isi asigura locuinta nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.

"Pot exista situatii in care primarii sa nu aplice aceasta amenda in cazul in care o parte dintre proprietarii localitatii respective nu se asigura. In acest caz, dupa producerea unei calamitati naturale, nu vor primi despagubirile cuvenite de pana la 10.000 de euro sau pana la 20.000 de euro, desi prima de asigurare este una simbolica. Insusi faptul ca proprietarul ramane neasigurat aduce repercursiuni mai grave decat aplicarea amenzii, pentru care legea nu face un scop in sine", a explicat Bulugea.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri