Leul ar putea sa depaseasca nivelul de 4,3 lei per euro, intrucat s-a apropiat deja de acest nivel si este greu de prevazut care va fi dobanda de politica monetara, in urma deciziei Curtii Constitutionale de a nu permite reducerea pensiilor, a declarat analistul ING, Vlad Muscalu.


In lipsa masurilor de austeritate, este greu de prevazut care va fi decizia Bancii Nationale asupra dobanzii de politica monetara, a declarat Muscalu, pentru The Money Channel, citat de NewsIn.

Previziunile analistilor ING, de reducere cu 0,25%, la 6,0%, a dobanzii-cheie, au fost date peste cap de decizia Curtii Constitutionale de a nu permite una din masurile principale de austeritate initiate de guvern: reducerea pensiilor cu 15 procente. Astfel, mai degraba BNR va trebui sa mentina dobanda-cheie la nivelul curent de 6,25%, sau chiar sa o creasca.

BNR se va pronunta aspra noului nivel al dobanzii miercuri, 30 iunie.

"Noi estimasem recent o scadere a dobanzii de politica monetara de 25 de puncte de baza, insa asta pare problematica in urma acestor evenimente", a spus Muscalu.

"Nu cred ca se astepta multa lume la aceasta decizie, care parea putin probabila. Pe termen scurt nu creeaza decat o mare incertitudine", a spus Vlad Muscalu.

El sustine ca o eventuala majorare a dobanzii-cheie nu va conduce la o marire a dobanzilor variabile la creditele existente. In acelasi timp, BNR nu va interveni foarte mult asupra cursului de schimb.

"Noi nu credem ca va fi o perioada de interventii puternice pe piata valutara, si nu credem ca exista riscul cresterii dobanzilor variabile", a mai spus Muscalu.

In schimb, moneda nationala s-a putea deprecia pe termen scurt pana peste nivelul de 4,3 lei per euro.

"Suntem deja in ape pe care leul nu le-a mai navigat de mult timp...Este posibil sa depaseasca 4,3 lei per euro intrucat deja ne-am apropiat de acest nivel", a mai spus Muscalu.

El a atentionat asupra accentuarii sentimentului de aversiune la risc al investitorilor, si ca nu este exclus sa apara si niveluri de curs care nu pareau posibile anterior. Cu toate acestea, Muscalu sustine ca s-ar putea sa nu existe nici o depreciere puternica a cursului, intrucat aceasta ar pune presiune pe ratele de dobanda, si indirect, pe deficitul bugetar.

Presiunile pe termen foarte scurt vor fi mari, iar piata va fi tensionata, pe fondul incertitudinilor, sustine analistul. "Acum suntem intr-o situatie descrisa deja de Fond, de deficit de 9% din PIB, care nu pare a fi corectata de vreuna din masuri", a mai spus Muscalu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri