Cetelem, liderul pietei de credite de consum din Romania, are in plan pentru acest an o majorare cu 25% a volumului de credite noi comparativ cu anul 2009, sustine Gilles Zeitoun, francezul care a preluat conducerea institutiei la inceputul acestui an.
Desi contextul economic de pe plan local este dificil, iar cererea pentru imprumuturi s-a redus si valoarea medie a celor acordate a scazut, Gilles Zeitoun (foto) este optimist cu privire la planurile pentru acest an si crede ca promotiile cu partenerii si investitiile de marketing il vor ajuta sa isi creasca cota de piata si sa ajunga la cresterea de 25%.

“Ianuarie si februarie au fost luni cu un nivel scazut in termeni de volume noi de credite, dar din martie vedem o revenire. Daca analizam datele din martie pana in mai observam o crestere de 25% a volumelor fata de perioada similara din 2009, iar acest lucru este, intr-o anumita masura, o consecinta a campaniilor noastre de promovare si pentru ca volumele din 2009 au fost la un nivel foarte scazut”, a declarat Gilles Zeitoun, directorul general al Cetelem Romania.

Zeitoun il inlocuieste la conducerea Cetelem pe Daniel Boaje, al carui mandat s-a incheiat la finalul anului trecut. El a absolvit Ecole Polytechnique din Paris, iar din 1994 este angajat al Cetelem Franta. De la finalul anului 1998 Zeitoun a ocupat functia de director adjunct al Cetelem Romania.

Totusi, reducerile salariale din sectorul public, dar si nivelul majorat al cotei TVA vor afecta in sens negativ apetitul clientilor pentru credite, deja aflat la cote extrem de scazute.

Dupa ce guvernul roman a anuntat masurile de austeritate s-a observat o diminuare a volumelor de credite. Clientii sunt ingrijorati, iar din aceasta cauza ma astept ca masurile de austeritate sa aiba un impact temporar asupra cererii. Totusi, cred ca cererea nu poate sa scada mai mult decat a coborat in 2009”, explica seful Cetelem Romania.

Compania avea la finalul anului trecut un portofoliu de credite de 900 milioane lei, in scadere cu 18% fata de 2008, cand soldul imprumuturilor era de 1,09 miliarde lei.

Ma astept sa asistam la o continuare a crizei si in 2010, iar piata de credite sa inceapa sa isi revina abia din 2011, intr-un mod progresiv. Din punctul meu de vedere, in 2010 piata creditarii va fi stabila comparativ cu 2009”, considera Zeitoun.

Compania specializata in acordarea de credite de consum s-a confruntat cu inrautatirea calitatii portofoliului de credite, dar rata imprumuturilor neperformante a coborat sub 10%. Cetelem a decis in 2009 sa creasca numarul salariatilor din departamentul de recuperare creante. “Ne axam pe colectarea creantelor prin telefon si avem rezultate bune in ceea ce priveste eficienta colectarii”, a mai adaugat Gilles Zeitoun.

Cetelem face parte din grupul financiar francez Cetelem, iar din 1999 este si membru al BNP Paribas, a doua banca din zona euro dupa capitalizare. Institutia acorda in Romania numai imprumuturi in lei la rate de dobanda fixe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri