Deficitul bugetar inregistrat de Romania in primul semestru al acestui an se incadreaza in nivelul convenit cu Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care veniturile la sfarsitul lunii iunie au depasit asteptarile Finantelor, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in ministerul Finantelor.
"Tintele nominale convenite cu FMI la inceputul anului nu s-au modificat in urma majorarii deficitului la 6,8% din PIB. Am convenit acest nou deficit in urma reajustarii produsului intern brut. Romania s-a incadrat in tinta stabilita pentru semestrul I. Este posibil, chiar, sa avem un deficit mai mic la sfarsitul anului decat cel convenit de 6,8% din PIB", a mai spus Dragoi, citat de NewsIn.

El a adaugat ca semnalele din piata sunt bune, in contextul cresterii incasarilor la bugetul de stat.

Initial, FMI impusese Romaniei o tinta de deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) pentru 2010, care a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.

Autoritatile de la Bucuresti au convenit, la inceputul anului, cu reprezentantii FMI ca, pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit bugetar sa fie de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

Pe actualele proiectii macroeconomice, deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa deocamdata acestea sunt doar tinte indicative.

In cazul in care deficitul trimestrial depaseste cu 200 milioane lei tinta prevazuta, Ministerul Finantelor trebuie sa se consulte cu expertii FMI, potrivit memorandumului tehnic ce insoteste scrisoarea de intentie a guvernului, semnata de ministrul finantelor si de guvernatorul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri