In contextul crizei financiare si a trendului demografic puternic negativ, Comisia Europeana (CE) a publicat documentul consultativ Green Paper on Pensions, menit sa lanseze o dezbatere la nivel european in domeniul pensiilor, in vederea asigurarii de pensii adecvate, viabile si sigure si prin care sa poata sprijini eforturile de optimizare sau reformare la nivel national a actualelor sisteme.


O noua dezbatere asupra pensiilor era cu atat mai necesara in conditiile in care criza financiara si economica recenta a agravat si amplificat tendintele demografice puternic negative care afecteaza sustenabilitatea sistemelor publice de pensii din Europa. „Pensiile raman domeniu national de autoritate si reglementare, insa UE va sustine o dezbatere puternica pentru reformarea si imbunatatirea sistemelor in anii urmatori”, informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Green Paper on Pensions (Cartea verde a pensiilor n.r.) reprezinta o initiativa comuna a comisarilor europeni Laszlo Andor (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune), Michel Barnier (piata interna si servicii) si Olli Rehn (afaceri economice si monetare) si cuprinde politici sociale si economice, precum si reglementarea pietei financiare. Si cu toate ca nu se fac propuneri politice specifice, se solicita puncte de vedere in legatura cu posibile actiuni viitoare la nivel european.

„Numarul persoanelor iesite la pensie in Europa in comparatie cu cele care le finanteaza pensiile este prevazut sa se dubleze pana in 2060 - situatia actuala pur si simplu nu este viabila. Pentru a raspunde acestei provocari, echilibrul intre perioada de timp petrecuta in activitate si cea de pensie trebuie sa fie examinat cu atentie”, au declarat reprezentantii CE citati de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP).

In mod special, Green Paper on Pensions are drept obiectiv abordarea unor aspecte care vizeaza asigurarea unor venituri adecvate la pensie si asigurarea ca sistemele de pensii sunt viabile pe termen lung dorindu-se si atingerea echilibrului corect intre munca si pensie, cat si facilitarea unei vieti active mai indelungate.

„Avem de ales intre pensionari mai saraci, contributii mai mari pentru pensie sau mai multi oameni care lucreaza mai mult si pe o perioada mai indelungata de timp. Unul dintre marile succese ale modelului social european este asigurarea ca batranetea nu este sinonima cu saracia. Aceasta este o promisiune pe care trebuie sa continuam sa o respectam si dialogul pe care il lansam astazi (07.07.2010) ar trebui sa ajute statele membre sa ia deciziile corecte pentru a se asigura ca sistemele de pensii sunt adecvate scopului pentru care sunt destinate”, a declarat comisarul european Laszlo Andor.

De asemenea, dezbaterea privind sustenabilitatea si adecvarea sistemelor de pensii este necesara in contextul in care in ultimul deceniu, de la publicarea precedentului Green Paper on Pensions, imbatranirea demografica a Europei a fost mult mai rapida decat estimarile initiale. „In urma inregistrarii acestei tendinte tot mai multe state au crescut importanta si ponderea pensiilor private pentru a completa veniturile din sistemele publice de pensii”, explica APAPR.

Printre cele mai puternice tendinte manifestate in ultimii ani au fost imbatranirea demografica mai rapida fata de estimarile initiale, reforme parametrice consistente in sistemele publice de pensii, care aproape invariabil au redus generozitatea pensiilor de stat, mutarea abordarii statelor de la sisteme singulare de pensii (exclusiv publice, de tip pay-as-you-go de tipul pilonului I al pensiilor de stat din Romania n.r.) catre sisteme multipilon, adica aparitia in Europa Centrala si de Est si dezvoltarea in Europa Vestica a sistemelor de pensii private (de genul pilonului II al pensiilor private obligatorii si pilonul III al pensiilor private facultative similare celui autohton n.r.).

“Era nevoie de un astfel de document elaborat de Uniunea Europeana pentru a atrage atentia asupra problemei stringente a pensiilor din Europa. Acum avem nevoie de un parteneriat intre guvernele europene si companiile private care administreaza fondurile de pensii, pentru a-i ajuta pe europeni sa isi planifice financiar perioada pensionarii. Fara acest parteneriat indivizii se vor confrunta cu o lovitura dubla: o perioada de activitate prelungita si un standard al vietii la pensie mult scazut”, a comentat la randul sau Andrea Moneta, directorul Aviva Europa.


O alta tendinta observata in statele membre UE a vizat, in ultimii ani, masurile de imbunatatire a acoperirii sistemului de pensii in populatia totala. Desi criza financiara a afectat puternic stabilitatea sistemelor publice de pensii din Europa, a evidentiat totodata si unele aspecte ce pot fi imbunatatite in diversitatea de scheme de pensii private europene.

„Impactul crizei la nivel european este echivalent cu un salt de 20 de ani inapoi in termeni de consolidare fiscala, ceea ce inseamna ca in perioada imediat urmatoare constrangerile de natura fiscal-bugetara vor fi foarte puternice, cu impact inclusiv in sistemele de pensii. Pe de alta parte, criza a afectat, pe termen scurt, si sistemele private de pensii, cauzand deprecieri in cursul anului 2008, insa cea mai mare parte a acestora a fost recuperata in 2009 si prima parte a lui 2010”, atrage atentia APAPR.

Noi puncte pe agenda europeana de reformare a sistemelor de pensii

Ca urmare a schimbarilor survenite pe fondul crizei si conditiilor demografice severe au aparut noi puncte de interes pe agenda europeana de reforme in domeniul pensiilor intre acestea nevoia de crestere a acoperirii sistemelor de pensii in intreaga populatie si nevoia si mai presanta de a imbunatati sustenabilitatea finantelor publice.

Un alt punct prioritar pe agenda UE, in actualul context economic, consta in majorarea rapida a varstei reale de pensionare, tema care a starnit multe controverse in randul populatiei tarilor europene inclusiv in Romania.

Criza a subliniat de asemenea si necesitatea de a imbunatati legislatiile nationale ale pensiilor private, pentru a asigura faptul ca ele sunt eficiente si ca raman sigure si stabile in fata crizelor financiare, dar asigurand in acelasi timp o legislatie corecta, proportionala si evitand suprareglementarea.

CE vrea de asemenea sa se asigurare ca reglementarea pietelor financiare este eficienta si inteligenta, dat fiind rolul in crestere al fondurilor private de pensii la nivel global.

Comisia mai vrea, in vederea optimizarii functionarii schemelor de pensii si inlaturarea obstacolelor din calea mobilitatii pensiilor in plan pan-european.

In acelasi timp este tintita migrarea, in plan european, spre pensii mai sigure si mai transparente, cu un acces imbunatatit la informatie si educatie financiara.

In acelasi timp, atat autoritatile de supraveghere de genul CSSPP, cat si asociatiile de profil locale (APAPR) cat si cele internationale (EFRP-European Federation for Retirement Provision) saluta aparitia documentului in vederea reformarii si/sau optimizarii sistemelor de pensii in actualul context economic global.

Perioada de consultare va dura patru luni (se va incheia la 15 noiembrie 2010), timp in care oricine este interesat de subiect isi poate exprima punctul de vedere prin intermediul unui site prevazut in acest scop. CE va analiza apoi toate raspunsurile si va lua in considerare cel mai bun curs pentru actiuni viitoare de abordare a acestor aspecte la nivel UE, conchide CSSPP.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri