Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,2628 lei/euro, in crestere cu mai putin de un ban (0,08%) fata de cel de joi, de 4,2594 lei/euro, in timp ce in raport cu moneda americana leul s-a apreciat cu mai mult de 4,6 bani, la 3,2839 lei/dolar, scrie NewsIn.
Astfel, fata de moneda europeana cursul afisat vineri de BNR a urcat nesemnificativ, cu doar 0,0034 lei (0,08%), in timp ce fata de moneda americana cursul s-a diminuat cu 4,67 bani (1,40%), la 3,2839 lei/dolar - fata de nivelul de joi de 3,3306 lei/dolar. Pe 29 iunie, BNR afisase un curs maxim de 3,5697 lei/dolar.

Leul s-a depreciat pana la finalul sedintei de joi conform asteptarilor, sustin analistii ING Bank, inchizand ziua la 4,2670 lei/euro. Monedele regionale au inregistrat, de asemenea, deprecieri, insa mai ample decat cea a monedei nationale.

"Aceasta evolutie ar putea sugera faptul ca banca centrala a limitat slabirea leului", spun analistii ING. Presiunile de depreciere cu care s-a confruntat moneda nationala se poate sa fi fost rezultatul ingrijorarilor privind revenirea economiei globale dupa datele economice slabe privind productia industriala din SUA si a instabilitatii politice la nivel local.

"Aversiunea fata de risc pare sa continue sa domine piata, astfel este posibil ca leul sa se deprecieze. Dar pierderile inregistrate nu ar trebui sa fie semnificative, deoarece presiunile de depreciere ar putea intalni rezistenta din partea BNR", au mentionat analistii ING.

Pe piata internationala, euro si-a continuat avansul fata de dolar, iar cursul monedei americane a oscilat intre 1,2950 in deschidere si 1,2975 dolari/euro la 13:00 ora Romaniei.

In regiune, moneda poloneza se deprecia cu 0,50%, de la 4,0723 zloti/euro la 4,0935 zloti/euro. Moneda ungara a oscilat, la randu-i, spre depreciere, deschizand la 279,82 forinti/euro pentru a atinge un curs de 280,89 la 13:00 ora Romaniei.

In acelasi timp, pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au continuat sa scada, incadrand rata dobanzii oferite de BNR la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an - un nivel neobisnuit de coborat, cu mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,24% pe an, fata de 2,45% pe an joi, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,74%, fata de 2,95% in sedinta precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri