IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, este interesata sa-si continue investitiile in domeniul serviciilor medicale private, prin finantarile acordate MedLife si posibil unui alt jucator din piata – Medicover, dar se uita in piata si dupa alte sectoare, ca banking, agribusiness si productie.
Strategia IFC nu este una noua, divizia Bancii Mondiale deruland pana acum proiecte de finantare in cadrul mai multor companii locale din sectorul bancar (Bancpost) si agribusiness (Efes, Parmalat).

“Cand ne uitam la nevoile de baza, vedem ca Romania are un mare potential in regiune. Suntem interesati sa finantam afaceri din domeniul financiar/banking, agribusiness-ului, dar si al productiei in general pentru ca se leaga de agricultura”, a declarat Guy Ellena, director al diviziei de sanatate si educatie din cadrul IFC.

IFC a inceput sa investeasca in Romania in februarie 1996, primele companii care au primit finantari fiind Danube Fund (fond de investitii elen), Efes Brewery (producator de bere) si Mobil Rom (actualul operator de telefonie mobila Orange). Cea mai recenta finantare, in valoare de 10 milioane de euro, este cea acordata operatorului de servicii medicale private MedLife, in cadrul caruia detine 12,75% din actiuni, restul fiind impartit intre familia Marcu (51%) si SGAM, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management. [Citeste aici mai multe detalii despre tranzactia MedLife-SGAM.]

In prezent, IFC are in derulare discutii avansate cu un al doilea operator de servicii medicale de pe piata romaneasca – Medicover, care s-ar putea concretiza intr-o finantare de 16,6 milioane de euro pentru constructia unui spital de 88 de paturi in zona Pipera, Bucuresti. Compania suedeza Medicover a anuntat in luna iunie ca a achizitionat deja terenul pe care va fi amplasata constructia. Investitia totala pentru spitalul din Pipera este de 50 de milioane de euro, lucrarile urmand a fi demarate imediat ce Medicover va primi toate autorizatiile necesare.

“Cu Medicover avem o relatie de zece ani, am colaborat cu ei pentru finantari pe alte piete. In privinta spitalului din Pipera, suntem in discutii avansate cu ei, dar nu stim inca daca si cand se vor concretiza printr-un acord”, a spus Ellena intr-o discutie cu reporterul Wall-Street.

Oficialul IFC a mai spus ca Romania este o tara importanta, pentru ca are o populatie mare si are o buna pozitie geografica in regiunea Europei de Sud, grup de tari in care este inclusa pe “harta” diviziei de investitii a Bancii Mondiale. In cadrul acestui grup de tari, Turcia este unul dintre principalele motoare de crestere, investitiile IFC derulandu-se acolo de 15 ani. In Turcia, sectoarele in care a investit IFC sunt numeroase: de la financiar/bancar, la servicii de sanatate, constructii si FMCG (industria produselor de larg consum).

“Ceea ce lipseste Romaniei pentru a revitaliza si mai mult ar fi o mai mare continuitate a strategiilor economice. Agenda politica ar trebui sa nu interfereze prea mult cu business-urile”, a mai spus Guy Ellena.

In cadrul IFC, Guy Ellena este responsabil pentru investitiile din domeniul educatiei si sanatatii, un portofoliu in valoare de 294 de milioane de dolari in 30 de tari emergente. De profesie economist, Ellena a lucrat in calitate de consultant pentru guvernul francez, iar in 1986 s-a alaturat Bancii Mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri