Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2740 lei/euro, in crestere cu peste un ban fata de cel de vineri, de 4,2628 lei/euro, iar fata de moneda americana leul s-a depreciat cu peste un ban, la 3,2983 lei/dolar.
Astfel, fata de moneda europeana cursul afisat luni de BNR a urcat cu 0,26%, in timp ce fata de moneda americana cursul a crescut cu peste un ban (0,44%), la 3,2983 lei/dolar - fata de nivelul de vineri de 3,2839 lei/dolar.

Astfel, leul era cotat la 4,28 lei/euro in debutul primei sedinte valutare a saptamanii. Ulterior, leul a avut o usoara tendinta de depreciere, dar a revenit la cotatii de 4,27 lei/euro, cursul fluctuand apoi in apropierea acestui nivel.

Pe piata internationala, dolarul s-a apreciat initial fata de moneda europeana, de la 1,2940 la 1,2880 dolari/euro, dupa care s-a depreciat la 1,2990 dolari/euro. Ulterior, cursul a fluctuat in jurul nivelului de 1,2960 dolari/euro.

"Pe parcursul weekend-ului, FMI si UE au suspendat revizuirea programului de finantare al Ungariei, insistand ca guvernul sa adopte masuri dure pentru a corecta deficitul bugetar. Aceasta stire ar putea avea un efect important negativ asupra leului, moneda locala tranzactionandu-se deja la 4,2870 lei/euro", au precizat analistii ING Bank Romania intr-un raport.

Ei au adaugat ca, avand in vedere "perspectiva noastra negativa asupra indicelui pietei imobiliare din SUA, sentimentul investitorilor probabil va ramane negativ", drept pentru care se asteapta "la o zi de depreciere pentru leu", fara sa excluda insa ca "BNR sa continue sa intervina pe piata valutara".

De altfel, monedele din regiune au deschis sedinta la cotatii foarte ridicate, dupa care au recuperat o parte din terenul pierdut. Astfel, moneda ungureasca, ce era cotata vineri la 282 forinti/euro, a deschis sedinta de luni la cotatii de 288 forinti/euro dupa care s-a depreciat la 290,20 forinti/euro. Ulterior, cursul a fluctuat in jurul nivelului 289 forinti/euro.

La randul sau, moneda poloneza s-a apreciat de la 4,1536 la 4,12 zloti/euro, in conditiile in care vineri era cotata la aproximativ 4,10 zloti/euro.

In acelasi timp, pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au continuat sa scada, sub rata dobanzii oferite de BNR la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an - un nivel neobisnuit de coborat, cu mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,19% pe an, fata de 2,24% pe an vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,69% de la 2,74% in sedinta precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri