Circa 25-30% din clientii Eureko Pensii de pe pilonul III al pensiilor private facultative au intarzieri de 1-2 luni la plata contributiilor, potrivit lui Besim Jawad, director general al companiei.
" Rata intarzierii platilor catre fondul de pensii private facultative a ajuns la 25-30%. Nu stim cand si daca acesti clienti vor mai relua platile in conditiile in care veniturile lor au scazut considerabil, iar companiile ofera din ce in ce mai putin acest beneficiu salarial propriilor angajati”, a declarat Besim Jawad (foto), in cadrul unei intalniri informale cu presa organziate cu ocazia incheierii manadatului sau in Romania.

La sfarsitul lunii trecute, fondul Eureko Confort administrat de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private avea 3.142 de participanti si active totale in valoare de 940,75 milioane de lei. Cea mai mare parte a protofoliului de clienti de pe pilonul III ai companiei provin din segmentul retail, de unde si imposibilitatea participantilor de a continua plata contributiei in actualul context economic si al diminuarii veniturilor disponibile ale populatiei.

Contributia medie pe pilonul III este de 50-55 de lei, potrivit asteptarilor companiei.

“Initial , la lansarea pilonului III acesta a fost destinat oricui dorea sa economiseasca in plus pentru perioada incetarii activitatii profesionale. Acum insa, compania se gandeste sa fie mai selectiva cu clientii pe acest segment, vrem sa tratam produsul mai mult ca pe unul de asigurare si sa tintim mai mult clientii care-si pot permite sa plateasca o contributie mai mare”, a mai spus Jawad.

Citeste aici mai multe dintre concluziile lui Besim Jawad la final de mandat.

Eureko a investit in afacerea cu pensii private din Romania 36,7 milioane de euro fiind totdata si unul dintre cei mai activi jucatori din idnustria autohtona preluand pe pilonul II fondurile KD si Bancpost, insa compania nu doreste sa faca publice preturile de achizitie a celor doua fonduri.

Pe de alta parte, date fiind conditiile precare ale economiei in contextul crizei mondiale si ale recesiunii, Jawad nu crede ca industria isi va reveni foarte curand. “Nu cred ca piata isi va reveni nici la inceputul lui 2011. Acum este mai rau decat la inceputul anului, cand credeam ca economia isi va reveni pana la finalul anului sau cel putin cresterea va fi aproape de zero. Masurile luate de guvern insa nu au ajutat prea mult economia si implicit nici sectorul pensiilor private”, a comentat Jawad.

De aceea, a adaugat Jawad pentru a incuraja economisirea prin pilonul III sunt necesare cateva masuri care ar ajuta atat sistemul pensiilor in ansamblu, cat si industria de profil.

“Din perspective taxelor, sistemul nu face diferenta daca un angajator ofera ca beneficiu salarial o pensie privata facultativa si cred ca aici ar trebui schimbate lucrurile. Apoi, ar fi necesar pentru a rezolva , in parte macar problema platii contibutiei, sa se ofere posibilitatea de plata trimestriala nu doar lunar ca in prezent”, a precizat Jawad adaugand ca pilonul III ar trebui sa fie impozitat in acelasi regim ca pilonul II.

De asemenea, Jawad considera necesara o campanie educational privind pilonul III la nivel national, insa nu crede ca statul roman va gasi resursele necesare pentru aceasta, cel putin in acest context economic, in care se incearca o reducere cat mai mare a cheltuielilor la bugetul de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri