Finantele au imprumutat peste 1,2 miliarde de euro de la bancheri, la un randament mediu de 4,9% pentru titlurile de stat denominate in euro. Emisiunea a fost suprasubscrisa de 3 ori, desi bancherii nu se inghesuie la licitatiile pentru titluri de stat in lei.
Ministerul Finantelor Publice a vandut certificate de trezorerie denominate in euro cu scadenta la un an in valoare de 1,27 miliarde de euro pe piata interna, desi valoarea anuntat initial pentru aceasta licitatie era de 400 de milioane de euro.

Randamentul mediu platit de trezorerie a fost de 4,9%, desi Finantele ar fi vrut sa plateasca un randament mai mic.

Operatiunea de miercuri este prima licitatie din acest an in cadrul careia Finantele au vandut titluri de stat in euro pe piata interna, scrie Mediafax.

Sumele atrase vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat si in 2009 prin vanzare de titluri de stat in valuta, prin trei licitatii pe piata interna, cand au atras in total 2,76 miliarde de euro.

Anul trecut, MFP a mai contractat de la bancile comerciale un imprumut de tip club loan, in valoare de 1,2 miliarde de euro si au vandut titluri de stat in lei in suma de aproape 65 miliarde de lei.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 22,14 miliarde de lei de la bancile comerciale.
In ultima perioada Ministerul Finantelor a vandut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care a incearcat sa mentina randamentul sub 7%.

La cea mai recenta licitatie, organizata luni, MFP vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de 295,58 milioane de lei, reprezentand 40% din valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 7% pe an, foarte apropiat de fata de cel de la licitatia precedenta, de 6,99%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri