Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, la "BB+" si, respectiv, "BBB-", cu perspectiva stabila, apreciind ca statul va reusi sa gaseasca o cale spre o revenire economica bazata pe exporturi.
Plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta au fost mentinute la nivelul "BBB", respectiv "B", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, potrivit Mediafax.

"Romania se confrunta cu provocari semnificative in privinta reducerii deficitului bugetar, in contextul recesiunii", a declarat Douglas Renwick, director la Fitch Sovereign Group.

Renwick considera totusi ca "guvernul si-a demonstrat angajamentul pentru consolidarea bugetului, iar agentia anticipeaza ca Romania va fi capabila sa se inscrie pe o cale de redresare sustinuta de exporturi si sa stabilizeze finantele publice".

Pozitia externa a Romaniei s-a imbunatatit considerabil in ultimele 18 luni, ca urmare a sustinerii balantei de plati si a ajustarii considerabile a contului curent.

Fitch anticipeaza ca activele lichide straine ale Romaniei vor acoperi 150% din datoriile externe care ajung la maturitate in 2010.

Astfel, principalul risc la adresa ratingului suveran s-a transferat de la finantele externe la cele publice, se arata in comunicat.

Amploarea problemelor bugetare ale Romaniei exercita presiuni asupra ratingului, deficitul bugetar atingand 8,3% din PIB in 2009.

Fitch mentioneaza faptul ca Guvernul a aprobat in iunie un important program de austeritate, dar Curtea Constitutionala a respins masura de reducere a pensiilor cu 15%.

Guvernul a aplicat deja o reducere cu 25% a salariilor bugetarilor, dar decizia Curtii Constitutionale a obligat Guvernul sa majoreze taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu cinci puncte procentuale, la 24%.

Fitch considera ca Guvernul a consolidat suficient finantele pentru a reduce deficitul bugetar la 7,3% din PIB in acest an.

Riscurile legate de strategia Executivului sunt fara indoiala semnificative, avand in vedere lipsa de predictibilitate din mediul politic romanesc, dar si necesitatea unor noi masuri de austeritate in 2011 si dupa acest an, pentru stabilizarea datoriilor.

Deficitul bugetar este mare, dat raportul intre datoria publica si PIB a fost de numai 23,7% la sfarsitul anului 2009, in crestere de la 13,3% in 2008.

Agentia noteaza totodata ca recurgerea masiva la creditarea pe termen scurt a inrautatit profilul datoriilor pe piata locala, dar situatia a fost echilibrata de imprumuturile pe termen mai lung.

Masurile de consolidare a bugetului au avut un impact negativ asupra ansamblului economiei, iar Fitch a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din acest an, la o contractie de 2%.

Profunzimea recesiunii inrautateste profilul de risc, prin dinamica adversa a datoriilor si presiuni asupra sectorului bancar.

In plus, faptul ca peste 90% din creditele ipotecare sunt in euro face ca performantele economice si financiare sa fie influentate de variatia cursului de schhimb valutar.

Fitch noteaza ca sistemul bancar este bine capitalizat, dupa infuzii de capital din partea companiilor-mama straine ale bancilor din Romania, dar a avut loc o crestere semnificativa a creditelor neperformante, la 10,2% din total, in primul semestru.

Bancile straine s-au angajat, in cadrul Initiativei de la Viena, sa mentina expunerea financiara a subsidiarelor din Romania, precum si o rata de adecvare a capitalului la peste 10%.

Rata de adecvare a capitalului la nivelul sectorului bancar este in prezent de 15%.

Riscurile privind lichiditatile din sistem legate de bancile elene, care reprezinta 18% din activele din sistemul bancar romanesc, au crescut din cauza crizei financiare din Grecia.

Banca Nationala a Romaniei are insa capacitatea sa controleze situatia chiar si in cele mai pesimiste scenarii, considera Fitch.
Ratingurile Romaniei reflecta factorii fundamentali necesari nivelului "BB", iar tara se incadreaza in normele necesare nivelului "BBB" in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor, mediul de afaceri si standardele de guvernanta, dar si a apartenentei la Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri