Daca facem abstractie de agitatia creata in jurul SIF-urilor, a fost o saptamina calma la bursa. Companiile de la categoria a doua au fost suspendate de miercuri pentru a fi transferate pe sistemul Arena (exceptii Petrolexportimport si Broker) si vor reveni de azi la tranzactionare. Indicii bursieri si-au gasit insa vreme sa atinga in corpore noi maxime istorice miercuri. Vineri, din cauza unor dificultati tehnice pe sistemul Horizon, si companiile de la categoria I au fost oprite de la ora 11.40, asa ca brokerii au somat pina la inchidere.

SIF-urile au crescut accelerat in urma anuntului ca discutiile din Comisia de buget-finante a Senatului s-au finalizat prin acordul presedintilor SIF de crestere a limitei maxime de detinere de la 0,1a la 1a. Totusi, dupa aparitia comunicatelor celor cinci societati de investitii la bursa si a nuantarilor care au inceput sa apara, cotatiile au avut, la inchiderea sedintei de joi, un usor recul. Investitorii au realizat ca majorarea pragului e oricum o problema de durata (ar trebui modificata Legea pietei de capital mai intii). O parte din acestia au preferat sa-si marcheze profitul, altii vor sa vada mai intii negru pe alb in statutele SIF un prag de detinere mai mare si abia apoi sa achizitioneze actiuni. Cred ca propunerea de majorare a limitei de detinere la 1a, cu supravegherea stricta a respectarii acestei limite, este mai mult in favoarea presedintilor SIF, care isi conserva pe mai departe pozitiile, spune Adrian Minaila, presedinte Elda Invest. In acest moment, presiunea la cumparare pare sa fi scazut considerabil si este de asteptat o evolutie mult mai liniara a pietei. Bursa va creste in continuare pina la sfirsitul anului, dar pot urma si perioade de stagnare, chiar usoare corectii. Investitorii asteapta acum noile societati care se vor lista prin oferta publica, afirma Minaila. In umatoarele saptamini, o astfel de societate va fi Vrancart Adjud. Pot urma Continental, Flamingo, Diverta. Sint asteptate si utilitatile publice (Transelectrica este prima pe lista).
Indicele BET-FI a crescut cu 12a saptamina trecuta, BET cu 5,4a, iar BET-C a cistigat 4,6a.

Top 5+

1. Rafinaria Astra +29%
2. Oltchim Rm. Vilcea +20,9%
3. SIF Banat-Crisana +15%
4. Aerostar Bacau +14,5%
5. SIF Muntenia +13,9%

Top 5-

1. Petrolexportimport Buc. -11,8%
2. Electroputere Craiova -7,5%
3. Siretul Pascani -6,7%
4. Alro Slatina -6%
5. Mefin Sinaia -5,8%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri