Cursul de schimb a incheiat ziua la 4,2365 - 4,2385 lei/euro, cu 0,35 - 0,45 bani peste ultimele cotatii din sedinta de luni, intr-o piata apatica, in care paritatea a variat intr-un interval ingust si a evoluat contrar liniei consemnate de monedele statelor din regiune.
Primele transferuri au fost realizate la 4,2310 - 4,2330 lei/euro, paritate usor sub nivelul de la inchiderea sedintei de luni, de 4,2330 - 4,2340 lei/euro, potrivit Mediafax.

In prima ora cursul a scazut pana la 4,2305 lei/euro, dupa care a revenit usor peste nivelul de la deschiderea zilei, pe fondul unor volume foarte reduse de valuta tranzactionata.

Punctul maxim de crestere al cursului de schimb a fost atins in jurul orei 16:00, cand transferurile au fost efectuate la 4,2410 lei/euro. Potrivit dealerilor, la nivelul maxim au fost realizate putine operatiuni cu volume reduse.

Ulterior, cotatiile au revenit sub nivelul de 4,2400 lei/euro, iar la inchiderea sedintei bancile cotau euro la 4,2365 - 4,2385 lei/euro, respectiv cu 0,35 - 0,45 bani peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

"Piata este apatica, volumele de tranzactionare sunt mici, iar orice ordin mai mare de cumparare sau de vanzare misca paritatea in sus sau in jos. Aceeasi stare este si pe pietele externe. Nici macar stirea privind solicitarea transmisa Comisiei Europene de schimbare a metodei de calcul a datoriilor de tara nu a influentat pietele", a afirmat un dealer.

El a adaugat ca la finalul sedintei de la Bucuresti monedele statelor din regiune se apreciau usor in raport cu euro, insa intarirea nu a fost determinata de stirea privind solicitarea transmisa Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene pentru schimbarea metodei de calcul a datoriilor statelor.

"Teoretic aceasta stire trebuia sa influenteze cursul euro/dolar si sa duca la aprecierea euro in raport cu dolarul, insa nu s-a vazut nicio miscare in acest sens. Principalul motiv al aprecierilor inregistrate de valutele din regiune este reprezentat de evolutia pozitiva a burselor internationale", a mai spus dealerul.

Romania si alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt, care nu precizeaza, insa, sursele informatiei, transmite Bloomberg. Scrisoarea, adresata Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnata de ministrii finantelor din Romania, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia, potrivit publicatiei vieneze. Initiativa apartine Poloniei si Ungariei.

Cursul de referinta anuntat marti de Banca Nationala a Romaniei, de 4,2356 lei/euro, a fost cu 0,53 bani peste rata de luni, de 4,2303 lei/euro.

Bancile comerciale au afisat marti dobanzi de 2,15% - 2,65% pentru depozitele cu scadenta la o zi, in scadere comparativ cu cele de luni, de 2,97% - 3,47%. Totodata, au scazut si randamentele pentru plasamentele la o saptamana au coborat de la 4,02% - 4,52% la 3,72% - 4,25%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri