Activele totale la nivelul sistemului bancar romanesc au crescut anul trecut cu 48%, pana la 899.179 de miliarde de lei (23 de miliarde de euro), dinamica superioara cu 10 puncte procentuale fata de majorarea inregistrata la creditul neguvernamental, potrivit datelor BNR. In linii generale, topul primelor zece banci in functie de active nu a suferit modificari semnificative, insa au fost consemnate evolutii diferite in ceea ce priveste cota de piata detinuta, chiar in randul primelor trei clasate.

Banca Comerciala Romana se mentine pe primul loc in sistemul bancar, cu o crestere de 32%. La nivelul cotei de piata, BCR a coborat cu peste trei puncte procentuale, de la 29,3% la sfarsitul lui 2003, la 26,1% la 31 decembrie 2004. Activele bancii au atins 235.503 miliarde de lei (aproape sase miliarde de euro). Pozitia a doua este pastrata de BRD Groupe Societe Generale, cu active de 116.422 miliarde de lei (aproape trei miliarde de euro), mai mari cu 43,4% fata de 2003. BRD detine o cota de piata de 13%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale.

Raiffeisen a consemnat cea mai mare crestere, cu o dublare a activelor (96,8%), pana la 83.004 miliarde de lei (peste doua miliarde de euro). Intre primele trei pozitii ale clasamentului, Raiffeisen este singura banca in urcare la nivelul cotei de piata, de la 6,9% in 2003 la 9,2% la sfarsitul anului trecut. Locul patru este ocupat in continuare de Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), in coborare, totusi, in ceea ce priveste cota de piata, de la 6,9% la 5,9%. CEC are insa mai putine posibilitati pe piata, intrucat plasamentele in sectorul neguvernamental sunt limitate prin lege la persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii. Activele CEC totalizeaza 51.169 miliarde de lei. Cele doua mari banci olandeze din piata romaneasca au facut rocada in clasamentul pe active, ING devansand pe pozitia a cincea ABN Amro. Cu un total al activelor de 50.422 miliarde de lei, ING Bank detine 5,62% din piata, fata de 4,26% in 2003. Primele cinci banci din sistem concentreaza 60% din activele sistemului bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri