Intreprinzatorii din Romania se plang de greutatea cu care se mai pot finanta de la banci in aceasta perioada si cer o actiune concertata a Guvernului, Bancii Nationale a Romaniei si a mediului de afaceri pentru a determina bancile comerciale sa se alinieze practicilor de creditare si de comisioane din Europa.
Obtinerea de noi credite este principala, dar si cea mai dificila problema cu care se confrunta in prezent intreprinderile mici si mijlocii. Oamenii de afaceri spun ca banii se obtin foarte greu de la banci, iar costurile sunt de doua-trei ori mai mari decat media europeana.

"Stim foarte bine ca a obtine astazi un credit de la banci, nu din acela mic, este o intreaga aventura. Creditele se obtin foarte greu de la banci, la niste costuri de 2 - 3 ori mai mari decat media europeana. Prin urmare, este foarte clar ca atat supravietuirea unor firme cat si relansarea altora este blocata in foarte multe cazuri de dificultatea obtinerii sumelor de bani necesare", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.)

In sens opus, bancherii spun ca ei sunt dispusi sa acorde credite mediului privat, insa clientii nu se mai incadreaza in conditiile de eligibilitate si nu pot acorda imprumuturi care mai tarziu sa se transforme in pierdere.

"Sigur ca bancile nu recunosc ca nu dau credite, dar cifrele ne arata ca nivelul activitatii de creditare este mult mai redus decat acum 2 sau 3 ani. Bancile cer garantii mai mari, au modificat criteriile de bonitate, iar perioadele de examinare a dosarelor le-au lungit excesiv", afirma Nicolescu.

Presedintele CNIPMMR sustine ca nu a vazut sprijin real pentru mediul de afaceri nici macar din partea bancilor romanesti, care se comporta la fel ca si cele franceze sau austriece. "CEC Bank si EximBank detin numai 7% din piata bancara din Romania. Deci sunt nesemnificative!. Din pacate, nici acestea nu au o abordare mai eficace, mai prietenoasa fata de mediul de afaceri din Romania. Noi, ca intreprinzatori, nu sesizam nicio diferenta intre modul cum abordeaza situatia CEC Bank si EximBank sau Societe-Generale si BCR", a declarat Nicolescu.

CEC Bank detinea la finalul anului trecut o cota de piata de 6,3% dupa valoarea activelor gestionate, iar EximBank se afla in liga jucatorilor de nisa, cu o cota de piata de 1%.

Ovidiu Nicolescu sustine ca "oamenii de afaceri din Romania nu au foarte multe alternative de finantare". Acestia ar trebui sa se orienteze pe atragerea de fonduri structurale sau, in functie de forta pe care o au, sa incerce sa se finanteze de la bancile din strainatate. "Solutia trebuie sa fie o actiune concertata a Guvernului, Bancii Nationale si a mediului de afaceri pentru a determina bancile comerciale din Romania sa se alinieze practicilor de creditare si de comisioane din Europa", propune seful CNIPMMR.

Citeste si articolele: Cum obtine sectorul IMM finantare de la bancipe timp de criza? si Top solutii fiscale pentru sectorul IMM
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri