Compania International Leasing va derula de luni, 12 decembrie 2005, timp de doua saptamani, cea de-a treia emisiune proprie de obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pentru a atrage finantari in valoare de 1,5 milioane dolari (4,8 milioane lei noi), de trei ori mai mari decat la prima emisiune din 2000, de 106.000 dolari si scadenta de 18 luni. International Leasing se imprumuta pe o perioada de patru ani, banii urmand a fi rambursati in patru transe egale, cu o rata de dobanda variabila, calculata semestrial la nivelul BUBOR plus 2,25%. Cuponul pentru prima perioada de calcul fiind de 10,75% pe an. Asiguratorul emisiunii este BCR Asigurari, care va incasa un comision de 1% din valoarea totala, nefiind nevoie de reasigurarea operatiunii data fiind bonitatea International Leasing.

Cele 48.000 de obligatiuni nominative, in forma dematerializata, neconvertibile, au valoarea nominala de 100 de lei si vor putea fi cumparate de lunea viitoare de la managerul emisiunii, SSIF Intercapital Invest, de la co-managerul BCR Securities si cele 50 de sucursale ale Bancii Comerciale Romane (BCR). International Leasing a lansat aceasta emisiune de obligatiuni chiar in momentul in care in Parlament se dezbate un proiect de lege privind activitatea de creditare a institutiilor financiare nebancare.

Prin acest proiect, la art. 9, se interzice societatilor de leasing sa se finanteze prin emiterea de obligatiuni, toate asociatiile de profil am facut lobby la Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor, demonstrand ca este o prevedere impotriva bunului mers economic al unei tari, a declarat Ioana Necula, administrator al companiei International Leasing. Potrivit acesteia, in legislatia din UE exista aceasta interdictie de finantare, dar numai pentru institutiile nereglementate. Sunt de acord cu reguli legate de capitalul social si reglementari pentru dezvoltarea viitoare a pietei, dar sper ca prevederile ce impiedica dezvoltarea sa fie eliminate sau limitate si cazurile problema de pana acum, gen MTS Leasing, sa nu ne afecteze prin noul proiect de lege, a mai spus Ioana Necula.

Obligatiunile International Leasing vor fi, cel mai probabil, tranzactionate la BVB. Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, a declarat ca initial se va cere acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, obligatiunile International Leasing urmanda sa fie listate si sa se tranzactioneze la BVB abia la sfarsitul lunii ianuarie 2006. In acest fel, orice investitor in obligatiuni International Leasing poate vinde inainte de scadenta de patru ani. Cele doua emisiuni anterioare de obligatiuni ale International Leasing nu au putut fi listate pentru ca aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare am obtinut-o la peste un an de la solicitare, iar BVB nu era pregatita in 2000 din punct de vedere organizational, iar ulterior, in 2002, a solicitat listarea actiunilor companiei ca o conditie pentru a putea lansa astfel de emisiuni, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

International Leasing, listata din 2002 la Rasdaq (simbol YTLS), va realiza in acest an, potrivit estimarilor, o cifra de afaceri de peste 500 miliarde lei, iar valoarea contractelor de leasing va depasi 25 milioane euro (dobanzi de 10-12% si maturitate de 36 de luni). Portofoliul companiei este impartit intre leasingul financiar intermediat prin banci (pondere 65%) si cel operational (45%).

Piata leasingului din Romania este estimata la peste 1,5 miliarde euro pentru anul 2005, in crestere fata de 2004, cand s-au incheiat contracte de peste 1 miliard euro. Capitalul social va creste de la 2,3 la 2,5 milioane euro, activitatile de leasing operational pentru bunuri si servicii incluse urmand sa se dezvolte si sa detina ponderea in portofoliul companiei, in special in sectoarele auto si imobiliar. Obiectivul declarat al International Leasing este de a lista actiunile la cota Bursei, prin transfer direct de la Rasdaq.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri