Actiunile Sicomed au evoluat, in ultimele zile, pe un trend descrescator, care i-a prins nepregatiti pe investitorii ce achizitionasera anterior aceste titluri, in special micii cuponari, care au vandut, practic, in pierdere. Pentru Sicomed, tinta Zentiva este de a cumpara pachetele de actiuni detinute de SIF 4 si SIF 5, care reprezinta peste 20% din titlurile companiei, au declarat brokerii de la BVB.

Legat de oferta publica de cumparare, initiata de compania ceha Zentiva si prelungita cu o luna, pana pe 6 ianuarie 2006, strategia aleasa pentru preluare si delistare a redus din apetitul investitorilor, care s-au reorientat imediat catre actiuni din acelasi sector, apartinand societatii Antibiotice Iasi. La doar doua zile de la anuntul prelungirii ofertei de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, piata bursiera a reactionat, analistii considerand ca s-a indus putin haos in tranzactiile incheiate cu actiunile Sicomed in piata si in segmentul separat, de oferta publica. Totusi, SIF 4 a vandut luni un pachet de 1,4% din actiunile Sicomed, la un pret apropiat de cel din oferta, de 1,37 lei noi, mai mult pentru a testa piata, si nu avem inca o confirmare ca acest cumparator este Zentiva, spun brokerii.

Cel mai probabil, SIF-urile vor vinde actiunile de la Sicomed pana la incheierea ofertei de cumparare a Zentiva. Dar, daca nu vor vinde, va fi foarte greu pentru compania ceha sa delisteze Sicomed in 2006, spun brokerii. Totusi, opinia generala din piata este ca SIF-urile vor vinde, chiar inainte de sfarsitul anului 2005, toate actiunile producatorului de medicamente, pentru a putea sa isi inregistreze profitul aferent acestui an. In acest caz, Zentiva va putea delista societatea, estimarile brokerilor fiind ca toata atentia se va muta, in acest fel, catre cea de-a doua societate listata din domeniul farmaceutic.

Ca si in cazul Sicomed, actiunile Antibiotice sunt de peste o luna in atentia unor investitori institutionali foarte mari, interesati de piata romaneasca. Actiunile companiilor farmaceutice sunt peste tot in lume in categoria blue-chips-urilor, la noi tind sa castige acest statut dat fiind interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca, cu 23 de milioane de potentiali consumatori si o populatie imbatranita, romanii fiind predispusi sa devina mari consumatori de medicamente in viitor, sustin brokerii de la BVB. Antibiotice, fata de Sicomed, nu are o situatie economico-financiara foarte buna, dar din punct de vedere investitional are potential, existand deja doua oferte de preluare din partea unor investitori institutionali foarte mari, sustin analistii pietei de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri