Clientii bancilor au initiat petitii online in care solicita sprijin pentru mentinerea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori in forma actuala. Mai exact, oamenii vor ca prevederile ordonantei referitoare la formula de calcul a dobanzii variabile sa se aplice si contractelor de credit incheiate in trecut.
Noile reglementari impuse de Guvern prin OUG 50/2010 prevad eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, dar si stabilirea dobanzii exclusiv pe baza unui indice de referinta de pe piata monetara atat pentru contractele noi, cat si pentru cele vechi.

“Este pentru prima data cand clientii bancilor din Romania au sansa de a fi tratati cu respect, ca parteneri ai unui contract de credit incheiat cu o banca! Este sansa noastra ca prin pastrarea acestei ordonante, in forma in care a fost publicata in iunie 2010, sa putem avea dobanzi decente similare cu cele din alte tari din Uniunea Europenea si nu aberant de mari, calculate dupa bunul plac al creditorilor”, sustine Viorica A., o clienta a bancilor de pe piata locala.

Din punct de vedere al dobanzilor, conform OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor). Clientii ar putea, astfel, sa plateasca dobanzi mult mai mici, in conditiile in care, spre exemplu, indicele Euribor se afla la un nivel extrem de scazut (aproximativ 1%).

Bancherii se arata nemultumiti de aceasta dispozitie prevazuta in OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, si sustin ca decizia va conduce sistemul bancar pe pierderi.

“Suportam cu greu plata ratelor, din cauza diminuarii considerabile a veniturilor, dar si din cauza abuzurilor bancii, care in vremuri de criza a marit dupa bunul plac dobanzile. Din fericire, a aparut OUG 50/2010 care reglementeaza intr-un mod corect relatiile dintre banci si clientii acestora, facand sa inceteze abuzurile”, spune Dorel A., care are un credit ipotecar la una din primele 3 banci de pe piata.

Nineta S. sustine ca OUG 50/2010 reprezinta sansa clientilor de a intra in normalitate si de a avea sansa la o viata decenta, insa se incearca modificarea acestei ordonante in sensul dorit de banci.

“Am inceput un contract pentru un credit de nevoi personale in 2006 cu dobanda de 10% si de peste 15 luni dobanda este de 18,2%, cu DAE depasind 20% in conditiile in care toti indicatorii dupa care se calculeaza dobanzile au atins minime istorice”, explica si Luminita.

Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, sustine ca Parlamentul va aproba “suta la suta” legea de adoptare a OUG 50/2010 fara modificari, asa cum s-a intamplat si in comisii. Bancile mai au ragaz aproximativ 3 saptamani pentru a modifica toate contractele de credit astfel incat dobanda variabila platita de client sa fie formata dintr-un indice de referinta de pe piata monetara (Euribor, Libor sau Robor) plus o marja fixa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri