Moneda nationala incepe luna septembrie pe un usor trend de depreciere, cursul de schimb anuntat de banca centrala fiind de 4,26 lei pentru in euro, cu aproape trei bani mai ridicat decat in ziua precedenta.
Prognozele economistilor de pe plan local arata ca un euro se va tranzactiona la 4,3 lei in ultima parte a acestui an, desi analistii din strainatate vorbesc deja de un curs de 4,4 lei pentru un euro, pe motiv ca instabilitatea politica va afecta leul.

Astfel, instabilitatea politica si fundamentele economice firave risca sa impinga moneda nationala pe un trend de depreciere, sustin unii analisti straini, desi cei de pe piata locala se arata mai optimisti. Leul este influentat nu numai de sentimentul de pe plan local, ci si de deciziile si trendurile din pietele in care se afla marii investitori.

Cursul ar putea creste la circa 4,4 lei/euro, potrivit estimarilor firmei de servicii financiare Brown Brothers Harriman & Co., apropiat de minimul record de aproape 4,37 lei/euro inregistrat la sfarsitul lunii iunie. "Pe fondul problemelor globale, ne asteptam ca acest curs sa urce treptat in urmatoarele saptamani. Am dori sa adaugam si ca instabilitatea politica este o problema care probabil se va inrautati", avertizeaza analistii.

Analistii de pe plan local se arata mai optimisti, desi sustin ca evolutia cursului EUR/RON este influentata de sentimentul investitorilor, dar si de instabilitatea politica.

“Moneda nationala a inceput saptamana curenta intr-o nota pozitiva, apreciindu-se pana la 4,2270/EUR (…). Dar sentmentul pozitiv a disparut rapid iar leul, alaturi de bursele europene, a inregistrat pierderi inchizand ziua de luni la 4,24/EUR”, explica Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania intr-un raport in care mentioneaza ca leul s-ar deprecia in continuare.

Prognozele ING Bank (sfarsit de perioada):

4,3 lei/euro – pentru trimestrul III si trimestrul IV
4,3 lei/euro – pentru trimestrul I din 2011
4,35 lei/euro – pentru trimestrul II din 2011

“Leul a pierdul teren in fata euro, dar nu s-a slabit semnificativ (aproximativ 0,3%). Pe termen scurt nu ne asteptam la schimbari majore la nivelul evolutiei cursului de schimb, dar estimam o depreciere a leului la finalul lunii Septembrie. De asemenea, volatilitatea cursului va creste in aceasta toamna comparative cu lunile de vara”, explica analistii Raiffeisen Bank Romania in cadrul unui raport.

Prognozele Raiffeisen Bank:

4,3 lei/euro – Septembrie/Decembrie 2010
4,4 lei/euro – Martie 2011

Analistii de la compania de servicii financare Brown Brothers Harriman & Co., care anticipeaza o depreciere a leului in urmatoare saptamani, amintesc de masurile dure de austeritate si de motiunea de cenzura din iunie. Ei considera ca situatia politica de la Bucuresti se va deteriora in aceasta toamna din cauza ca popularitatea guvernului s-a prabusit la minime record.

Leul a inregistrat o depreciere accentuata in prima parte a sedintei interbancare de ieri, pe fondul contextului international pesimist, iar banca centrala a anuntat o referinta in crestere cu aproape 3 bani fata de ziua de precedenta, la 4,2597 lei/euro, cea mai ridicata cotatie din ultimele cinci saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri