Leul a continuat sa se aprecieze in a doua parte a zilei, iar cursul de schimb a coborat pana la 4,23 lei/euro, evolutie sustinuta si de datele pozitive privind vanzarile de retail din SUA, care au inregistrat in august cea mai mare crestere din ultimele cinci luni.
Miscarea leului a fost contrara celei consemnate de valutele tarilor vecine. Acestea s-au depreciat in cea mai mare parte a sesiunii de marti, insa dupa aparitia datelor privind vanzarile de retail din America au recuperat din pierderi. Astfel, la ora 16:30, forintul consemna un avans nesemnificativ, de 0,05%, in timp ce zlotul se deprecia cu 0,27%, scrie Mediafax.

Primele tranzactii au fost realizate la 4,2600 - 4,2610 lei, aproape de nivelul de la inchiderea sedintei de luni, de 4,2605 - 4,2615 lei/euro.

Ulterior, leul a inceput sa se aprecieze usor, in timp ce monedele tarilor vecine si-au accentuat tendinta de depreciere, dupa ce au aparut date potrivit carora indicele increderii in economia Germaniei a scazut semnificativ, desi asteptarile erau optimiste.

Potrivit dealerilor, ordinele de vanzare de valuta s-au intensificat pe piata locala cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR stabileste cursul de referinta, iar cotatiile au coborat la un minim de 4,2380 lei/euro. Acestia nu au exclus interventia indirecta a bancii centrale.
La jumatatea zilei, bancile cotau euro la 4,2460 - 4,2480 lei.

In a doua parte a sesiunii, cotatiile au ajuns la un minim de 4,23 lei/euro, iar la inchiderea pietei bancile cotau euro la 4,2350 - 4,2365 lei.

Rata de referinta publicata de Banca Nationala a coborat cu 1,52 bani, la 4,2478 lei/euro, de la 4,2630 lei/euro. Pentru moneda americana, banca centrala a afisat o referinta de 3,3086 lei/dolar, in coborare cu 2,02 bani fata de cea din sesiunea anterioara, de 3,3288 lei/dolar.

Surplusul de lichiditate continua sa puna presiune pe dobanzile pentru sumele plasate pe la o zi, care au coborat la 2,33 - 2,83%, dupa ce luni s-au situat la 2,77 - 3,27%. Desi BNR a sterilizat luni 999,99 milioane de lei din piata interbancara, pentru o saptamana, suma atrasa este foarte mica comparativ cu lichiditatea din piata.

Excedentul de lei din piata este explicat de dealeri prin faptul ca bancile si-au realizat din timp rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii se va incheia peste o saptamana, pe 23 septembrie.

Ratele pentru plasamentele la o saptamana au scazut si ele, de la 3,67 - 4,17% la 3,36 - 3,86%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri