Populatia platea pentru creditele la care dobanda nu era transparenta cat credea banca de cuviinta, iar acest gen de contracte nu au fost corecte si nici nu ar fi trebuit sa existe, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu se regasesc in noua lista, fie unde dobanda nu era transparenta, adica era un pic la bunul plac al bancii, lucru care economic cel putin nu este corect - primesc 100.000 de euro si platesc cat crezi tu de cuvinta -, este un dezchilibru mare de forte", a spus Chiritoiu intr-o conferinta de presa, informeaza Mediafax.

El considera ca OUG 50/2010 va corecta aceasta situatie.

"Modificarea OU ar reduce foarte mult impactul economic si am pierde o sansa de a corecta niste greseli din trecut. Parerea mea este ca nu ar fi trebuit sa lasam genul acesta de credite sa existe", a continuat Chiritoiu.

El a mai aratat ca ideal ar fi ca la creditele vechi sa existe conditii similare cu cele la imprumuturile nou acordate.

"Plateai o dobanda de 10% la un credit ipotecar vechi si puteai lua unul nou cu 6%. Acesta este un semn de ineficienta al pietei bancare, ca nu functioneaza concurenta. Dorim reducerea sau eliminarea diferentelor intre conditiile la creditele vechi si cele noi", a afirmat Chiritoiu.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.

Bancherii sustin ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri