La doua luni de la lansare, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat peste 40.000 de polite de asigurare a locuintelor si estimeaza un numar total de 250.000 de contracte incheiate pana la data de 15 ianuarie 2010, la un ritm mediu de 4.000 de polite emise zilnic.
Dupa o perioada de numai doua luni de la lansarea oficiala a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - 45 de zile lucratoare - au fost incheiate peste 40.000 de polite obligatorii de asigurare a locuintei, la un ritm mediu zilnic de aproximativ 900 de contracte, a declarat Marius Bulugea (foto), director general al PAID, in cadrul unei conferinte organizata de Ziarul Financiar.

„La inceput, ritmul de emitere a fost de numai 100-200 de polite pe zi la si a crescut la 1.200-1.500 de polite zilnic, iar ceea ce ne dorim noi, pentru a atinge obiectivul fixat, este sa ajungem la un ritm zilnic de circa 3.500 - 4.000 de polite”, a spus el.

Potrivit directorului general al PAID, toate societatile de asigurare care fac parte parte din actionariatul PAID, au emis polite de asigurare a locuintei, in perioada 15 iulie – 15 septembrie, primele trei fiind Astra Asigurari, Generali Asigurari si Groupama.

Dintre acestea, Astra a emis cele mai multe polite, adica 21.000, reprezentand jumatate din numarul total de contracte incheiate pana in prezent si un ritm de 500 de contracte incheiate zilnic.

De asemenea, directorul general PAID, Marius Bulugea, estimeaza un numar total de 250.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor, incheiate pana la data de 15 ianuarie 2011.

O pondere de 89% din politele subscrise , pana in prezent, sunt de tip A, adica pentru cladiri din aceeasi categori, iar 73% din numarul total au fost subscrise in mediul urban. Restul de 27% din politele de tip A si B incheiate au fost subscrise in mediul rural.

„Pentru o protectie reala a portofoliului, PAID beneficiaza de un program de reasigurare de tip excedent de dauna. Plasamentul acestui program s-a realizat cu sprijinul a patru brokeri internationali: AON Benfield, Guy Carpenter, Steller re si Willis Re. Programul de reasigurare este plasat in proportie de 100%, printre reasiguratorii participanti aflandu-se Swiss Re, Patner Re, Sirius, Kiln, Transatlantic Re si Sindicatele Lloyd’s”, a mai spus Marius Bulugea.

PAID a solicitat sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pentru a obtine de la Unitatile Administrativ Teritoriale, prin intermediul Institutiei Prefectului lista locuintelor de pe raza fiecarei localitati, astfel incat sa fie realizata o baza de date cu locuintele de Romania.

Actiunea a inceput la data de 15 iulie si , pana in prezent, au raspuns, in formatul solicitat, un numar de 637 de localitati, dintre care 26 de municipii, 74 de orase si 537 de comune, dintr-un total de 3227 de UAT, adica 20%, reprezentand 2.8 milioane de locuinte, adica 22%.

Cele mai bune rezultate le au judetul Mures (55 de localitati), Bistrita-Nasaud (42 de localitati), Satu-Mare (37 de localitati) si Valcea (33 de localitati). La polul opus se situeaza judetul Dambovita (0), Giurgiu si Ialomita cate 3.

„Dupa data de 20 septembrie 2010, se va solicita din nou MAI sprijin pentru impulsionarea raportarilor catre PAID”, a completat Marius Bulugea.

Din structura actionariatului PAID fac parte societatile de asigurare: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance si Platinum.

Potrivit legii 260, toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa incheie o polita de asigurare obligatori a locuintei, cu valabilitate timp de un an de zile, pana la 15 ianuarie 2011, Prima aferenta acestor polite variaza in functie de tipul de locuinta luat in calcul, adica intre 10 si 20 de euro, pentru o valoarea asigurata de 10.000 (locuinte de tip A) si respectiv 20.000 de euro (pentru locuinte de tip B). Dupa data de 15 ianuarie 2011, primariile pot acorda amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei, celor care nu-si asigura locuintele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri