Peste 0,2 milioane de participanti contribuiau la fondurile de pensii facultative la sfarsitul lunii august, in crestere cu 19,9% fata de luna august din 2009 si cu 1,2% raportat la luna precedenta din 2010, arata datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, pe 31 august 2010, un numar de 209.704 participanti contribuiau la cele 13 fonduri de pensii facultative, administrate de 10 companii, se arata in Buletinul lunar publicat de supraveghetorul pensiilor private - CSSPP.

Se mentine astfel trendul ascendent al cresterii numarului de participanti de la inceputul functionarii sistemului: o crestere fata de 2009, cu 12,0% - decembrie si cu 19,9% - august. Fata de luna precedenta, cresterea a fost cu 1,2%.

Gradul de acoperire a fost de 4,5% din efectivul total al salariatilor din Romania.

Structura pe gen a participantilor la fondurile de pensii facultative a fost in august 2010 aproximativ egala: 49,5% barbati si 50,5% femei, iar structura pe varsta a fost urmatoarea: 16,6% cu varsta de pana in 29 ani, 51,3% cu varsta intre 30 si 44 ani si 32,1% cu varsta de peste 45 de ani.

Trendul manifestat de cresterea numarului total de participanti in sistem s-a evidentiat si la nivelul fiecarui fond in parte. Fondurile de pensii ING Optim, BCR Prudent si AZT Moderato au continuat sa inregistreze cel mai mare numar de participanti.

In functie de numarul de participanti, gradul de concentrare a fost de 66,7% pentru primele 3 fonduri de pensii facultative si 86,6% pentru primele 5 fonduri de pensii.

In perioada mentionata, pentru 54,8% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 32,5% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12,7% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.

SURSA : CSSPP
Activele nete s-au mentinut in august 2010 in trendul semnalat de la inceputul functionarii sistemului. Astfel, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 285,5 milioane lei (67 de milioane de euro - BNR - Curs de schimb mediu lunar). Comparativ cu decembrie 2009, activele nete au crescut cu 39,9%, iar fata de august 2009 cu 77,0%. Fata de luna precedenta ac., cresterea a fost cu 3,2%.

Trendul constant ascendent al cresterii activelor nete in sistem a fost inregistrat si la nivelul fiecarui fond in parte. Fondurile de pensii ING Optim, BCR Prudent si AZT Moderato au continuat sa inregistreze cele mai mari valori ale activelor nete.

In functie de activele nete, la 31 august 2010, gradul de concentrare a fost de 64,8%, pentru primele trei fonduri de pensii facultative si 86,4% pentru primele cinci fonduri de pensii, valori asemanatoare cu celelalte luni din 2010.

SURSA: CSSPP


In luna august 2010, ponderea cea mai mare in structura de plasamente a fondurilor de pensii facultative era detinuta de titlurile de stat (67,3%), in scadere fata de decembrie 2009, dar in crestere fata de august 2009.

In perioada de analiza, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active: pe aceasta piata: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensi Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri