Majoritatea restantelor la credite se inregistreaza in cazul imprumuturilor de pana in 5.000 de euro, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care bancherii nu prea au de ce sa se planga. Daca adaugam faptul ca valoarea medie a unei restante este de 2.800 lei noi, atunci intelegem cu usurinta de ce creditele neperformante nu au devenit inca o povara pentru bancile romanesti.

Romanii datoreaza bancilor putin peste 10 milioane de euro, o suma impresionanta la prima vedere, dar care nu reprezinta decat maximum 2% din totalul creditelor acordate populatiei. Chiar daca spre sfarsitul anului numarul debitorilor si valoarea datoriilor au urcat putin, inregistrand o crestere de 25, respectiv 10%, creditele neperformante sunt inca departe de a deveni o problema pentru bancherii romani. De altfel, acestia au recunoscut in numeroase randuri ca in viitor, odata ce concurenta se va inteti, vor trebui sa-si asume mai multe riscuri, procentul creditelor neperformante fiind in prezent foarte mic. Un studiu efectuat de compania Coface Intercredit Romania releva faptul ca doar 14.000 de romani au in prezent restante la imprumuturile contractate.

Profil de restantier

Atunci cand vine vorba de datorii, femeile sunt mult mai atente, rezultatele studiului aratand ca, din totalul restantierilor, 54% sunt barbati. La capitolul varsta, cele mai multe restante le inregistreaza persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (aproximativ 34%). O diferenta semnificativa apare in cazul clasificarii debitorilor in functie de zona in care locuiesc, 81% din acestia provenind din mediul urban. Explicatia poate fi insa data de faptul ca majoritatea clientilor cu venituri eligibile locuiesc la orase, unde salariile sunt mult mai mari decat in zonele rurale.

Creditele mici dau cei mai multi datornici

Din totalul creditelor acordate populatiei, cele pentru bunuri de folosinta indelungata inregistreaza cel mai mare procent de restante - 56%, urmate de creditele pentru nevoi personale, care ocupa 38%. La polul opus, produsele bancare care au dat cei mai putini datornici sunt cardurile de credit si creditul auto. Impreuna, acestea abia aduna 4% din creditele neperformante.

In privinta valorii creditelor la care s-a inregistrat cel mai mare procent de restantieri, interesant este faptul ca 85% din acestea sunt imprumuturi sub 5.000 de euro, in timp ce intarzierile la cele de peste 10.000 euro reprezinta doar 5% din total. O diferenta semnificativa apare si in cazul valorii restantelor. Astfel, cea mai mica datorie este de 80 de lei noi, iar la polul opus, un client a reusit performanta de a aduna restante de peste 29.000 de lei noi. Si asta in conditiile in care valoarea medie a restantelor este de aproximativ 2.800 lei.

Dificultati la recuperare

Ajunsi la momentul colectarii datoriilor, bancherii se lovesc de numeroase probleme, rezultatul fiind ca peste 32% din debitori nu pot fi identificati, datele furnizate de acestia fiind incorecte. Astfel, in 54% din cazuri, numerele de telefon nu sunt reale, in timp ce 47% din adrese sunt incomplete. Studiul ne mai arata ca, in medie, trebuie efectuate patru apeluri telefonice pentru identificarea unui debitor, in 39% din cazuri obtinandu-se o promisiune de plata. Dar, cum de la promisiune la fapta e cale lunga, in 2005 bancile au reusit sa recupereze doar 20% din datorii, in valoare totala de doua milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri