Guvernul a aprobat duminica seara contractul de privatizare a celei mai mari banci din sistemul bancar romanesc. Finalistii in cursa pentru Banca Comerciala Romana (BCR), Erste Bank si Millenium BCP, au primit ieri contractul, urmand ca in termen de opt zile sa isi depuna ofertele finale pentru preluarea pachetului de actiuni detinut de stat la BCR.

Pe 20 decembrie vor fi deschise ofertele imbunatatite, in baza carora se va declara castigatorul procesului de privatizare a BCR, pentru ca pe 21 decembrie sa aiba loc semnarea propriu-zisa a contractului.

Guvernul e de acord cu contractul

Executivul a aprobat in sedinta speciala de duminica seara contractul de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni detinut de stat la BCR, se arata intr-un comunicat de presa.

"Maine (ieri - n.r.), acest contract va fi inmanat celor doi potentiali participanti, banca austriaca si banca portugheza, dupa care fiecare din ei va avea cele opt zile la dispozitie, conform strategiei de privatizare, urmand ca pe data de 20 decembrie sa primim ofertele finale imbunatatite, asa cum speram noi. Data de 20 decembrie este data la care se va afla cine este castigatorul. Pe 20 decembrie, cand se deschid ofertele, asa cum am comunicat. Pe 21 decembrie, speram sa facem semnarea contractului", a declarat ministrul de finante, Sebastian Vladescu, in cadrul unei emisiuni radio. El a tinut sa mai mentioneze ca "se va cunoaste numai oferta castigatorului. Va exista o procedura tehnica prin care oferta celui care pierde nu va fi cunoscuta nici de Comisia de privatizare, ea va ramane sigilata si vesnic necunoscuta, la cererea celor doi participanti". Singurul detaliu contractual "divulgat" in prezent de autoritati se refera la obligatia viitorului actionar majoritar de a lista BCR la bursa.


Actionarii au de castigat


"Aceasta formula de contract imbina interesele tuturor investitorilor strategici, ale statului roman, ale institutiilor financiare internationale si ale celor care vor ramane actionari minoritari", a declarat ministrul finantelor.

Negocierile cu Erste Bank si Millennium BCP au fost purtate pe baza proiectului de contract de vanzare-cumparare intocmit initial de Comisia de privatizare si marcat de comentariile si observatiile celor doi ofertanti. In paralel cu aceste negocieri, Comisia de privatizare a purtat discutii cu actionarii minoritari ai BCR. In urma acestor discutii, investitorii institutionali, BERD si IFC, au fost de acord sa vanda pachetul lor de actiuni detinut la BCR catre ofertantul care va fi desemnat castigator, prin contracte separate, incheiate o data cu contractul de vanzare-cumparare de actiuni al AVAS.

Cele doua institutii internationale au cumparat un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 milioane de dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul Tanasescu si Fondul Monetar International, potrivit acesteia, AVAS putand sa rascumpere pachetul pentru a-l revinde unui investitor strategic, cu obligatia sa plateasca un pret echivalent cu un randament minim anual pentru cei doi investitori de 15%. Pentru cazul vanzarii directe, statul roman nu a prevazut o limita maxima de castig pentru cele doua institutii financiare, in prezent pretul de vanzare vehiculat de analistii financiari fiind de peste 3,5 miliarde de euro, ceea ce ar aduce IFC si BERD cate 700 milioane de euro.


Viitorul actionariat


Finalistul privatizarii va detine pachetul majoritar de actiuni BCR, respectiv 61,8825% (36,8825% din capitalul social al BCR minus doua actiuni din partea AVAS si 25% plus doua actiuni din partea IFC si BERD, ca urmare a strategiei de privatizare prin care cele doua institutii financiare internationale au obtinut dreptul de proprietate in iunie 2004).

Restul actionarilor va fi reprezentat de salariatii BCR, membri ai consiliului de administratie si pensionari cu ultimul loc de munca la BCR, in proportie de 8%, si de Societatile de Investitii Financiare (SIF) care detin 30% din actiunile bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri