70.000 de contracte de credit incheiate de Volksbank contin comisionul de risc in valoare de 2-3% pe an, pe care clientii bancii il considera abuziv si pentru care actioneaza banca in instanta.
"La Volksbank 70.000 de credite contin comision de risc de 2-3% pe an, deci nu orice comision. Eliminarea acestui comision ar conduce banca in dificultati", afirma avocatul Gheorghe Piperea, partener fondator al casei de avocatura Piperea si Asociatii.

Valoarea creditelor acordate celor 70.000 de clienti este de circa 3 miliarde de euro, iar comisionul de risc reprezinta doar o mica parte din aceasta suma. Situatia de faliment ar putea aparea in cazul in care autorizatia de functionare a institutiei de credit ar fi retrasa, creditele acordate deputand fi absorbite de sistem.

Mai exact, avocatul Gheorghe Piperea a dorit sa explice ca unele banci se afla intre ciocan si nicovala deoarece, pe de o parte, ANPC le ameninta cu suspendarea (ceea ce inseamna faliment), pe de alta parte, cleuzele abusive din contracte trebuie modificate in asemenea masura incat, daca ar fi scoase din toate contractele, ar conduce la atatea pierderi incat ar fi vorba tot de faliment.

Avocatul Gheorghe Piperea a precizat Wall-Street ca nu anticipeaza, nu doreste si nu face vreun demers pentru falimentarea niciunei banci. "Clientii pe care ii reprezint in procesele colective isi vor reglementa situatia cu banca pe cale amiabila sau pe calea unui litigiu. Nu se doreste si nici nu se urmareste falimentarea vreunei banci si nici nu se discuta despre acest lucru", afirma Piperea.

El a semnat contracte de asistenta juridica cu 630 de clienti ai Volksbank pentru a ii reprezenta in cadrul unui proces impotriva institutiei de credit, iar dintre acestia doar 3 s-au retras dupa ce banca le-a propus o forma "mascata" de eliminare a comisionului de risc. Mai exact, banca le-a propus eliminarea comisionului de risc, dar si majorarea marjei adaugate la dobanda astfel incat nivelul DAE sa se pastreze, explica avocatul.

Volksbank a trimis catre unii clienti o scrisoare de informare carora le precizeaza ca la creditele cu dobanda variabila formula dupa care aceasta se va calcula va include media a doi indici Robor, desi OUG 50/2010 nu precizeaza acest aspect.

De asemenea, banca prefera sa utilizeze, in calculul dobanzii, indicii Robor la 1 saptamana si Robor la 1 luna, nivelul acestora fiind mai mic decat la termene mai mari, iar diferenta sa o includa, prin acest artificiu, in marja fixa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri