Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a remis luni spre publicare in Monitorul Oficial o noua norma care obliga toate firmele de asigurare sa comunice tarifele practicate in 2006 pentru politele care au intindere pana in 2007. Dupa integrarea in Uniunea Europeana nu mai exista limitari de tarif. Norma urmeaza a fi publicata saptamana aceasta. In acelasi timp, sefii firmelor cu cele mai mici asigurari au declarat pentru Averea ca au gasit finantare pentru majorarea capitalului social, astfel incat cel putin pana la jumatatea anului 2006, cand se mareste din nou pragul limitei minime a capitalului social, nimeni nu va intra in faliment.

Totodata, proiectul de lege privind obligativitatea asigurarii locuintei in caz de catastrofa naturala zace pe masa Ministrului Administratiei si Internelor.

Firmele de asigurare vor fi nevoite sa comunice CSA pana la data de 25 decembrie care vor fi noile tarife practicate pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) incheiate in 2006 pentru anul 2007. O asigurare semnata pe 15 ianuarie 2006, valabila un an, adica pana la 15 ianuarie 2007, va avea un tarif diferentiat pentru perioada asigurata din 2006, la care se adauga tariful aferent perioadei asigurate din 2007, explica directorul unei firme de asigurari.

Incepand cu anul integrarii, care va fi, cel mai probabil, 2007, asigurarea pentru circulatia auto in spatiul Uniunii Europene, cunoscuta si sub numele de Carte Verde, va fi inclusa in asigurarea RCA. Deocamdata, nici o firma de asigurari nu ne-a transmis care va fi pretul asigurarii din 2007, desi noua prevedere a fost publicata pe site-ul CSA. Urmeaza, insa, publicarea noii norme in cursul acestei saptamani, in Monitorul Oficial, si firmele au la dispozitie pana la 25 decembrie pentru a comunica CSA noile tarife, sustine Mihai Tecau, secretar general al CSA.

Limita raspunderii, majorata pentru 2006

Pentru politele aferente anului 2006, limita raspunderii a fost majorata, iar cele mai multe companii mari au anuntat deja majorari de tarife in limita marjei prevazute de RCA, de plus (sau minus) 20% din suma perceputa pentru anul 2006. Pentru sumele aferente asigurarii pe 2005, marja a fost de plus sau minus 10%. Daca o firma a perceput tariful minim, incadrandu-se in palierul de jos, de minus 10%, al marjei pentru 2005 prevazute de CSA, pentru anul viitor poate majora cu pana la 30% tarifele pentru RCA. Pentru anul 2007, insa, nu mai exista nici o limita de tarif, spune Tecau.

Incasarile din Carte Verde reprezinta cam 40% din cele de RCA, si presupun ca firmele de asigurari vor creste tarifele pana aproape de aceste procente, ne-a declarat anterior Albin Biro, membru al Consiliului CSA. Tarifele RCA aferente anului viitor variaza intre echivalentul a 50 si 100 euro, in medie, spune un asigurator, pentru masini aflate in proprietate personala, sau, respectiv, in parcurile auto ale unor firme. Nu putem estima exact, insa, ce vor face firmele, intrucat piata va fi liberalizata, spune Biro. Oficiali ai unor companii de asigurare ne-au declarat ca desi nivelul majorarii este incert, el s-ar putea situa undeva intre 20 si 25%.

Ne asteptam ca aceste tarife sa apara numai pentru lunile din 2007 aferente unei asigurari semnate in 2006, spun asiguratorii.

In cazul perceperii RCA pentru 2007 cu tarife cu mult ridicate, cel mai afectate vor fi firmele cu parcuri auto mari, ale caror autovehicule nu parasesc teritoriul tarii, afirma expertii firmelor de asigurare.

Pentru asigurarile RCA aferente anului 2006, tarifele au crescut odata cu majorarea limitei asigurate. Astfel, limitele maxime de raspundere ale companiilor de asigurari au crescut de la 3 la 4 miliarde lei, in cazul daunelor materiale, si de la un miliard lei de persoana si cinci miliarde lei pentru un accident, la doua miliarde lei de persoana si 10 miliarde lei vechi pentru un accident, in cazul vatamarilor corporale.

Totodata, spun surse din piata, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei in cazul unei catastrofe naturale a ramas blocat la Ministrul Administratiei si Internelor. este foarte calr faptul ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor, daca va fi adoptata, nu isi va mai putea produce efectele in prima parte a anului 2006, spun surse oficiale.

Firmele mici au gasit banii pentru majorarea de capital

Actionarii tuturoro celor cinci firme constituite in Asociatia Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania (ARMMA) pentru a protesta impotriva prevederii CSA de majorare a capitalului social pana la 31 decembrie, si, respectiv 30 iunie 2006, au gasit banii necesari primei majorari a capitalului social, ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, director general al ABC Asigurari Reasigurari SA. ABC, Nationala SA, Euroasig SA, Petroas si Medas au constituit ARMMA ca organism de lobby impotriva majorarilor de capital sub motivul ca indicii de solvabilitate ai firmelor de asigurari mici sunt cu mult mai mari decat cei ai companiilor mari, majorarile de capital cerute micilor asiguratori apasand aupra posibilitatii acestora de a rezista profitabil in piata. Micile firme au fost curtate de asiguratori mai mari, cu prezenta locala si internationla, insa nici una nu a gasit, deocamdata, de cuviinta sa vanda.

Unele membre ARMMA au majorat deja capitalul social, altele sunt in curs sa o faca. Nu exista deocamdata nici o propunere de preluare acceptata, spune Plosceanu.

Pana la data de 30 iunie 2005, asiguratorii au fost nevoiti sa majoreze capitalul social cu pana la 40 miliarde lei, pentru activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, 65 miliarde lei, pentru activitatea de asigurari generale incluzand pe cele obligatorii si 60 miliarde lei, pentru activitatea de asigurari de viata. Daca o firma a avut in obiectul de activitate toate tipurile de asigurari, a fost nevoita sa cumuleze in valoarea capitalului social sumele sus-mentionate.

Pana la data de 31 decembrie 2005, firmele trebuie sa-si creasca capitalul la 6.500.000 lei noi (echivalentul a 65 miliarde lei vechi), pentru activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, respectiv la 10.000.000 lei noi (echivalentul a 100 miliarde lei vechi), pentru activitatea de asigurari generale, si 10.000.000 lei noi (echivalentul a 100 miliarde lei vechi), pentru activitatea de asigurari de viata. Pana la 30 iunie 2006, sumele vor creste la 10, 15 si, respectiv 15 milioane de lei noi, pentru fiecare din categoriile de servicii mentionate, sau cumulat, in cazul asiguratorilor universali.

Firmele mici sunt implicate, de regula, in asigurari generale, segmentul asigurarilor de viata fiind cedat unor firme mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri