Titlurile societatilor financiare au fost cele mai tranzactionate in sedinta de ieri, acestea reusind sa recupereze 0,4% din pierderile inregistrate in sesiunea anterioara. Chiar si asa, pretul mediu al acestor actiuni este mai mic cu aproximativ 1%, fata de ziua anterioara. Cotatia celorlalte titluri a coborat cu 0,5%, scadere reflectata de indicii BET si BET-C. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 35,7 milioane lei, reprezentand 9,7 milioane euro.
"Este o evolutie normala a pietei. In sedinta de miercuri, s-au inregistrat scaderi mai mari, ieri insa unele actiuni au crescut, altele si-au continuat scaderea. Cumparatorii s-au mai temperat, zilele acestea, pentru a putea achizitiona titluri la pret mai mic", declara Ion Milea, director de operatiuni la compania de brokeraj Muntenia Global Invest.

El afirma ca investitorii isi mentin preferintele, cele mai tranzactionate actiuni fiind tot primele zece, considerate cele mai lichide. "In toamna aceasta au fost foarte multe ordine de cumparare pentru titlurile SIF, fapt ce arata, potrivit statisticii Bursei, ca investitorii straini au fost interesati de aceste actiuni", adauga Milea. Brokerul considera ca piata bursiera nu va evolua spectaculos pana pe data de 23 decembrie, cand va avea loc ultima sedinta de tranzactionare din acest an, "doar modificarea proiectului de Cod Fiscal sau anuntarea unui pret de achizitie a BCR sub trei miliarde euro putand bulversa Bursa".

Surse apropiate Finantelor sustin ca este posibil sa se mai opereze schimbari in proiectul de Cod Fiscal, insa acestea nu vizeaza prevederile privind impozitarea castigului din actiuni.

In ceea ce priveste apropierea datei in care se va face public contractul de privatizare a celei mai mari banci romanesti, BCR, brokerii cred ca acest eveniment nu va mai influenta spectaculos evolutia SIF-urilor in ringul bursier. "Preturile actuale ale titlurilor SIF au asimilat aceasta informatie", declara Adrian Ceuca, director de operatiuni la SSIF Broker.

"Doar daca castigatorul nu va fi cel asteptat de catre investitori sau pretul anuntat va fi considerat mic, investitorii ar putea vinde aceste actiuni", adauga brokerul.

SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova au fost cele mai transferate actiuni. Pretul actiunilor SIF 5 a fost cu 0,4% mai mare, comparativ cu sedinta precedenta, inchizand la 2,45 lei/actiune. S-au tranzactionat 2,8 milioane titluri SIF 5, cu un rulaj de 6,9 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF 2 a urcat cu 0,9%, pana la 2,16 lei/actiune, in conditiile transferarii a 2,3 milioane actiuni. Titlurile SIF 3 Transilvania au ramas la pretul din ziua anterioara, de 2,04 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF 1 Banat-Crisana s-au scumpit cu 0,4%, ajungand la 2,28 lei/ actiune. Actiunile SIF 4 Muntenia au crescut cu 0,4%, pana la 1,60 lei/actiune.

In sectorul bancar, evolutia actiunilor a fost cea cu care jucatorii s-au obisnuit deja, dupa o scadere usoara, urmeaza o crestere asemanatoare. Titlurile TLV au scazut ieri cu 0,8%, pretul la inchidere fiind de 1,24 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 3,5 milioane actiuni, la valoarea totala de 4,3 milioane lei. Actiunile BRD s-au mentinut la pretul din sesiunea anterioara de 13,80 lei/actiune.

Actiunile petroliere n-au rezistat tendintei generale a pietei si au inregistrat scaderi usoare. Rompetrol Rafinare (RRC) ramane un titlu extrem de volatil, spun brokerii, cu toate ca a facut o achizitie istorica prin preluarea grupului francez Dyneff. Acest fapt insa ridica semne de intrebare privitor la gradul de indatorare a companiei romanesti. Pretul titlurilor RRC s-au ieftinit cu 0,8%, atingand 0,1150 lei/actiune. "Este posibil ca pretul titlurilor RRC sa ramana in jurul acestei valori si sa nu mai scada", opineaza Adrian Ceuca.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut 0,4%, un titlu avand pretul la inchidere de 0,4730 lei/actiune. Ceuca considera ca acesta este un pret bun de cumparare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri