Accesul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la finantare ramane in prezent unul destul de redus, deoarece acestea creeaza o "bariera" destul de importanta cand vine vorba de finantarea externa, a declarat Ionut Dumitru, la conferinta "Agenda Lisabona, mediul de afaceri si reglementari mai bune - contributia Romaniei", organizata de Centrul Roman de Politici Economice.
S-a observat din ce in ce mai frecvent ca, odata cu startul crizei financiare, in relatia cu furnizorii si clientii, IMM-urile nu-si gestioneaza creantele si lichiditatile in modul cel mai corect, a spus Ionut Dumitru (foto), economist sef al Raiffeisen Bank. De asemenea, in ceea ce priveste transparenta lor, IMM-urile creeaza o bariera destul de importanta cand vine vorba de finantarea externa, din afara companiei.

„De ce? Ele cauta sa-si optimizeze cheltuielile, trecandu-le la deductibile pentru a reduce impozitul pe profit. Astfel, foarte multe au o situatie financiara precara, dar in realitate imaginea lor financiara este mai buna, dar incearca sa cosmetizeze cheltuielile pentru a obtine beneficii pe partea fiscala, insa pierd la finantare, pentru ca standardele de creditare sunt mai dure”, a precizat el.

In ceea ce priveste angajamentul celor care detin IMM-uri, in comparatie cu alte sectoare, ponderea capitalurilor in total active e foarte modesta, ceea ce inseamna un angajament destul de subtire al actionarului cand desfasoara o activitate economica. Astfel, atunci cand cer o finantare urmaresc de fapt o participatie la capital mai degraba, deoarece capitalizarea lor este foarte redusa.

Un alt aspect, care limiteaza accesul la finantare, este ca foarte multe IMM-uri isi schimba foarte des sectorul de activitate. In 2009, fata de 2008, o pondere 10% dintre intreprinderile mici si mijlocii si-au schimbat activitatea; „domeniul de activitate se schiba substantial si este greu sa ai predicitibilitate in ceea ce priveste accesul tau la finantare”.

In ceea ce priveste standardele de creditare, de la inceputul crize IMM-urile si companiile mari, au inregistrat o intarire a standardelor de creditare.

In sectorul de IMM-uri, acest proces a fost unul foarte rapid, pentru ca portofoliile lor s-au deteriorat mult mai rapid iar bancile au incercat sa-si acopere riscul din activitatea de creditare.

„In prezent standardele au ramas la un nivel destul de restrictiv si nu e posibila o relaxare prea curand, in contextul in care portofoliile s-au deteriorat”, a mai spus Dumitru.

De asemenea, se observa o crestere a riscului de credit in zona IMM, desi in zona companiilor mari acesta este perceput ca stabil, in prezent. Astfel, in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii deteriorarea continua, pe acest segment de finatare.

Si in privinta insolventelor se observa o stabilizare in randul companiilor mari, pe cand in dreptul intreprinderilor mici si mijlocii trendul ramane crescator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri