Creditul de consum s-a mutat pe suport de plastic
Cardurile de credit, dar si cele de debit cu facilitate de descoperit de cont sunt din ce in ce mai atractive in timpul sarbatorilor. Drept care, este foarte probabil ca mare parte din cumparaturile efectuate in decembrie sa fie facute pe card.

Experienta celorlalti ani a aratat bancilor comerciale ca in perioada sarbatorilor de iarna promotiile la cardurile de credit, dar si la cele de debit aduc profit si cresc numarul tranzactiilor cu cardul la comercianti. Campaniile de promovare a cardurilor in preajma Craciunului si Revelionului au fost demarate atat de unitatile emitente, Visa si Mastercard, cat si de bancile comerciale. Daca in cazul Visa si Mastercard se poate vorbi doar de o campanie insotita de premii constand in general in excursii in strainatate, in cazul bancilor comerciale, promotiile sunt chiar in bani.

Majoritatea bancilor care au adus in prim plan oferte promotionale pentru lunile noiembrie, decembrie si ianuarie (in cazul BRD Socit Gnrale promotiile se prelungesc chiar si in februarie) au operat reduceri de dobanda la cardurile de credit sau au prelungit perioada de gratie pentru cumparaturile efectuate la comercianti. In plus, sarbatorile au adus noi carduri cobranded, gen BCR Depozitul de Calculatoare, cu limite de creditare ridicate, sau noi emitenti pe piata cardurilor, cum a fost cazul Casei de Economii si Consemnatiuni. Cristian Tudorancea, vicepresedinte al bancii, responsabil de proiect, afirma ca dobanda standard la descoperitul de cont aferent cardurilor de debit pentru persoane fizice este de 14%. De asemenea, comisionul de retragere a numerarului din reteaua proprie de bancomate este zero - cel putin pentru o perioada, iar PIN-ul poate fi schimbat de la orice ATM apartinand bancii.

Dupa incetinirea creditarii, atat in lei cat si in valuta, bancile comerciale s-au hotarat sa atace un nou segment: piata cardurilor. Perioada Sarbatorilor de iarna a fost invadata de carduri care au atasate facilitati sau premii speciale.

Inca de la inceputul lunii noiembrie, bancile comerciale au inceput cu anunturile de oferte promotionale pentru zona de retail. Ceea ce se remarca la o luna dupa lansarea primelor anunturi este faptul ca ofertele se inmultesc pe zi ce trece, iar partea cea mai dezvoltata nu este cea a creditelor, cum s-ar fi crezut, ci cea a cardurilor, indiferent daca sunt de debit, de credit sau cobranded (card de credit realizat pe baza intelegerii intre doua institutii: banca si lantul de magazine partener).

Eforturile Visa si ale bancilor membre, mai ales in aceasta perioada de sarbatori, sunt indreptate si mai intens spre stimularea folosirii cardurilor la comercianti. Experienta anilor trecuti ne-a demonstrat ca aceste eforturi au dat roade, tot mai multi romani confirmand ca plata prin card le aduce beneficii concrete - este mai usor, mai sigur si mai convenabil sa platesti prin card pentru cumpaturile zilnice, dar si pentru cele speciale, de sarbatori, a declarat Catalin Cretu, Vicepresedinte Visa International CEMEA.

Prima miscare in acest sens a fost facuta de BRD Groupe Socit Gnrale prin lansarea cardului Vivere, card de credit in lei, emis sub sigla MasterCard, cu utilizare nationala si internationala, destinat persoanelor fizice. Cardul Vivere ofera o linie de credit cuprinsa intre 800 - 20.000 RON (8 si 200 de milioane de lei vechi). In plus, posesorii acestor carduri beneficiaza de un pachet de asigurari gratis si de reduceri de 5%-10% pentru rezervarile facute in retele hoteliere Le Meridien si Starwood Sheraton. Mai mult, perioada de gratie a acestui tip de card se prelungeste pana la 1 martie 2006. Perioada de gratie de 100 de zile a acestui card de credit se rasfrange si asupra sumelor retrase de la ATM pana la 1 martie 2006, nu doar asupra platilor efectuate la comercianti.

La randul sau, BCR acorda bonusuri de 2% pentru toate tipurile de carduri emise de banca, dar numai pentru cumparaturile la comercianti. De bonusul de 2% se beneficiaza, pana la data de 31 ianuarie 2006, atat pentru cardurile de credit, pentru cele de debit, cat si pentru cele cobranded (BCR - Altex). Pentru posesorii de carduri de credit MasterCard si MasterCard-BCR-Altex, dobanda scade in aceasta perioada cu 3%, coborand la 23% si 22%. Cardurile de debit BCR au o reducere similara pentru creditul de tip descoperit de cont, (ce permite in general trageri in valoare de maximum doua sau trei salarii nete).

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22358&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri