Pretul drepturilor de preferinta ale SNP-Petrom s-a stabilizat, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti, ajungand la 0,42 lei noi (4.200 lei vechi) in urma celor 155 de tranzactii incheiate de brokeri. Au intrat ordine de cumparare in Bursa, care dovedesc faptul ca sunt cumparatori dispusi sa plateasca pentru subscrieri viitoare, desi conducerea SNP-Petrom nu a anuntat inca daca va acorda sau nu dividende anul viitor pentru profitul obtinut in 2005, ne-a declarat, ieri, Mihai Chisu, broker la SSIF Alpha Finance.

Avantajul direct al tranzactiilor cu drepturi este pentru actionarii SNP care detin putine actiuni si nu vor sa subscrie, deci nu participa la majorarea de capital social. Pentru micii actionari, e mai simplu sa vanda drepturile, iar tranzactionarea acestei valori mobiliare, numita drept de preferinta, reduce foarte mult presiunile inainte de data-limita de inregistrare, considera brokerii. Potrivit acestora, exista si un jucator important care a pierdut de-a lungul timpului la BVB cand s-au operat majorari de capital social - respectiv statul. Asa cum au fost croite legile in Romania, statul nu are voie sa subscrie la majorarile de capital social si pierde net pentru ca nu are acces la operatiuni de tranzactionare de drepturi de preferinta, primind doar actiuni noi direct in contul unor active incluse in patrimoniu, spun brokerii de la BVB.

De exemplu, statul a pierdut prin neparticiparea la majorarile de capital social operate la societati importante, cum sunt ALRO Slatina si Azomures Targu Mures.

Din pacate, sustin brokerii, pentru ca majorarea de capital de la SNP a fost facuta cu un procent foarte mic, de sub 2%, este foarte complicat pentru cei care vor sa cumpere sa gaseasca drepturi suficiente in piata.

Daca trebuie sa cumpar 85,45 drepturi pentru o actiune SNP cu valoarea nominala de 1.000 lei inseamna ca trebuie sa cumperi foarte multe drepturi de la mai multi vanzatori pentru ca acestia au pentru o actiune un singur drept, deci practic trebuie sa ai 85.000 de actiuni la data de referinta de 6 decembrie 2005, explica Mihai Chisu.

Rezultatul este o lichiditate destul de redusa, mai ales valoric, a tranzactiilor cu drepturi SNP in ultimele doua sedinte de tranzactionare de la BVB. Ieri s-au tranzactionat circa 15 milioane de drepturi, care valoreaza 630 milioane lei la pretul de 0,42 lei noi, ceea ce indica o lichiditate moderata. Daca se cumpara drepturi la 0,43 lei noi, discount-ul va fi in final mai mic, dar trebuie raportat la pretul actiunii in piata.

Nu vom sti insa cand se inscriu aceste drepturi, dupa inchiderea tranzactiilor, in Registrul actionarilor SNP, s-a dat doar informatia ca se vor face subscrieri intre 9 ianuarie si 9 februarie 2006, explica Mihai Chisu, adaugand: Cu cat se cumpara drepturile de preferinta la un pret mai jos, cu atat ele reprezinta o investitie mai mica pentru cel care va lua noile actiuni SNP peste o luna, cand pretul din piata poate fi mai mic sau mai mare, iar riscul si-l asuma fiecare. Este posibil, de exemplu, ca peste o luna actiunile SNP sa aiba un pret de 4.500 lei, ceea ce inseamna ca cel care a cumparat un drept la 4.200 lei si a participat la majorare - platind un pret de 4.600 lei (4200x85,45 plus 1.000 lei) - a pierdut 1.000 lei. La fel, daca pretul actiunii SNP la BVB in februarie ar fi sub 4.600 lei, investitorul in drepturi a castigat. Analistii bursieri sunt totusi rezervati.

Cumpararile la pretul de 0,46 lei noi pe drept SNP ar duce pretul in piata la 0,5 lei noi, practic un pas in plus reprezinta procentual foarte mult pentru ca variatia procentuala este foarte mare, explica brokerii. Analistii pietei de capital cred insa ca pretul drepturilor SNP se va stabiliza, va avea poate o usoara crestere in intervalul 0,42-0,45 lei noi, cel putin pana ce piata va afla daca SNP acorda sau nu dividende anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri