Bursa de Valori Bucuresti (BVB) traverseaza o perioada de stabilizare, fara schimbari in fluctuatiile zilnice ale cotatiilor si in lichiditatea generala, situatie ce caracterizeaza apropierea Sarbatorilor de Craciun si sfarsitul de an, sustin brokerii.
Opinia generala a brokerilor este ca ultima saptamana de tranzactii la BVB din 2005 va fi una buna, mai ales ca prevederile noului Cod Fiscal nu vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006.

Deocamdata, exista incertitudini in piata legate de aplicarea cotei de impozit, respectiv nu se stie sigur daca impozitul pe castigul din Bursa va fi de 1% sau de 16% de la 1 ianuarioe 2006, am cerut o opinie autorizata din partea avocatilor si asteptam un raspuns in acest sens in cursul zilei de luni, ne-a declarat Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest. Linistea pietei bursiere poate fi sparta, daca se confirma faptul ca impozitul ramane la 1% pana la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal sau chiar pentru intreg anul viitor, considera brokerii de la BVB. Totusi, cel mai important eveniment pentru piata bursiera, in saptamana care incepe azi, va fi anuntul cumparatorului celei mai mari banci cu capital de stat, Banca Comerciala Romana (BCR), informatie care va influenta, potrivit analistilor bursieri, evolutia de ansamblu a BVB, dar in special segmentul tranzactiilor cu actiuni ale celor cinci SIF-uri.

In acelasi timp, SIF-urile pastreaza surprize pozitive actionarilor pe ultima suta de metri, nefiind excluse tranzactii surpriza in ultima saptamana de tranzactionare a anului 2005, ne spune Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. Saptamana trecuta, media tranzactiilor a fost de 32,5 milioane lei noi/sedinta, respectiv un transfer de actiuni in valoare de 162,6 milioane lei noi.

Toti cei trei indici bursieri au pierdut puncte saptamana trecuta, media scaderilor fiind de circa 2%. Indicele BET-FI al SIF-urilor a fost cel mai putin afectat de aceasta tendinta descrescatoare, pierzand doar 0,83% in total, in asteptarea privatizarii BCR. Retragerea masiva a unor ordine de cumparare din piata a condus la scaderea indicelui BET-C cu 2%, in timp ce BET a scazut doar cu 1,93%, fiind afectat de preturile in scadere pentru actiunile SNP-Petrom (SNP), Rompetrol Rafinare (RRC) si Banca Transilvania (TLV). Pe piata obligatiunilor de la BVB, lichiditatea a fost foarte buna, cu tranzactii de peste 1 milion lei noi, dublu fata de saptamana anterioara, in special in emisiunile derulate de BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. Valoarea insumata a tranzactiilor din cele cinci sedinte de saptamana trecuta a fost de 162,6 milioane lei noi, ceea ce ridica BVB la o capitalizare de 55,92 miliarde lei noi, reprezentand 15,3 miliarde euro (18,4 miliarde dolari).

In sectorul petrolier, actiunile SNP au intrat pe un trend descrescator, dupa introducerea drepturilor de preferinta la tranzactionare, al caror pret mediu a fost de 0,0043 lei/actiune. Cine achizitioneaza drepturi la acest pret va iesi mai castigat, pretul actual, de 0,0042 lei noi/actiune fiind echivalentul unei cotatii a Petrom in zona martie-aprilie, cand se va opera majorarea capitalului social de 0,4570 lei/actiune, pret pe care il consideram prea redus fata de potentialul financiar al companiei, explica directorul adjunct al SSIF Intercapital Invest. In piata, actiunile SNP au pierdut 2,85%, pretul de inchidere a saptamanii fiind de 0,477 lei noi/actiune. In paralel, RRC a pierdut 2,54% din cotatie, pe fondul unei lichiditati reduse, ultimul pret pe actiune fiind de 0,115 lei noi, superior minimului saptamanii, de 0,112 lei noi. Stirea legata de preluarea Dyneff Franta de catre Rompetrol Rafinare s-a pierdut in lipsa unor detalii concrete, legate de tranzactii si date financiare ale companiei franceze, considera brokerii. Actiunile celor cinci SIF nu au fost afectate de corectiile din piata, pierzand saptamana trecuta doar 0,83%, la o pondere de 51,43% din tranzactiile totale.

Raportarile de profit pentru SIF-uri pe primele 11 luni din 2005 nu arata schimbari majore decat la SIF 4 Muntenia, care inregistreaza un plus la capitolul profit de 61 lei noi/titlu, datorat vanzarii unui mic pachet de actiuni Sicomed Bucuresti, ne-a declarat Mihai Piscan. SIF Munteania are cel mai bun raport intre cotatia actuala de la BVB si profitul net pe primele 11 luni ale anului. Totusi, SIF 5 Oltenia a fost cel mai cautat emitent de pe piata saptamana trecuta, cu tranzactii reprezentand 16,35% din total, care au dus la oscilatii de pret intre un minim de 2,41 lei noi/actiune si un maxim de 2,51 lei noi/actiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri