Romania a fost inclusa in acest an, pentru prima data, intr-un clasament al celor mai dezvoltate 57 de piete financiare realizat de Forumul Economic Mondial, ocupand locul 44, dar a primit cel mai slab punctaj posibil la capacitatea pietei de aparare impotriva fondurilor speculative.
Piata financiara din Romania a obtinut un punctaj de 3,05 puncte, pe o scara de la unu la sapte. Alaturi de Romania, in acest an a fost inclus in raportul "Dezvoltare financiara 2010" si Marocul, informeaza Mediafax.

Romania a fost introdusa in topul pietelor financiare dezvoltate imediat dupa Turcia (42) si Mexic (43), dar inaintea Ungariei (45) si Vietnamului (46).

Statele Unite au redevenit lider in acest an, recuperand prima pozitie pierduta anul trecut in favoarea Marii Britanii (locul doi in acest an). Pe locurile urmatoare din top zece se situeaza Hong Kong, Singapore, Australia, Canada, Olanda, Elvetia, Japonia si Belgia.

Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine este plasata Cehia (33), urmata de Polonia (35), Slovacia (36), Rusia (40), Romania (44), Ungaria (45) si Ucraina (53). Ultimele locuri au fost ocupate de Indonezia (51), Argentina (52), Ucraina (53), Pakistan (54), Bangladesh (55), Venezuela (56) si Nigeria (57).

Indicele dezvoltarii pietelor financiare a fost realizat in functie de sapte indicatori: climatul institutional, mediul de afaceri, stabilitatea financiara, servicii financiar-bancare, servicii financiare nebancare, piete financiare si acces la finantare.

Romania a fost evaluata cel mai bine la mediul de afaceri (4,74 puncte) si climatul institutional (4,47 puncte), ocupand la ambele categorii locul 26. Piata romaneasca a obtinut rezultate mai slabe la stabilitate financiara (locul 50, cu 3,77 puncte), servicii financiar-bancare (locul 56, cu 2,11 puncte), servicii bancare nefinanciare (53, cu 1,44 puncte), piete financiare (40, cu 1,85 puncte) si acces la finantare (40, cu 3,01 puncte).

In privinta capacitatii pietei financiare de a se proteja impotriva intrarilor si iesirilor de fonduri speculative, Romania a primit punctaj minim posibil, respectiv 1. Din cele 57 de tari analizate, 23 au obtinut mai putin de doua puncte.

In randul tarilor riscante, Romania este urmata de Argentina (cu 1,08 puncte), Columbia 1,17 puncte), Nigeria (1,18 puncte) si Mexic (1,24 puncte). Din Europa Centrala si de Est, cel mai vulnerabila la fondurile speculative este Romania, urmata de Slovacia (1,3 puncte), Polonia (1,33 puncte), Ungaria (1,43 puncte), Ucraina (1,51 puncte), Cehia (1,59 puncte) si Rusia (1,7 puncte).

Singurul stat care a obtinut maximum de puncte, sapte, la capacitatea de aparare a pietei impotriva fondurilor speculative este Marea Britanie.
Indicatorul privind puterea de aparare a pietei financiare include trei indici, respectiv baza de investitori, piete de credit interne si piete valutare interne. Daca la primele doua categorii Romania a obtinut 1,6 si 1,52 puncte, la piete valutare interne a fost evaluata doar cu un punct, minim posibil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri