Soldul creditelor de peste 20.000 lei acordate in euro a crescut in primele noua luni cu peste 6%, la echivalentul a 156,1 miliarde lei, reprezentand in continuare 59% din totalul sumelor datorate, in timp ce imprumuturile contractate in lei au urcat cu 1,65%, la 88,66 miliarde lei, potrivit BNR, informeaza Mediafax.
Avansul soldului creditelor in euro, exprimat in lei, a fost sustinut si de cresterea cursului de schimb de la finele lunii septembrie cu 0,92% comparativ cu rata de la 31 decembrie 2009.

Ponderea creditelor acordate in euro in total imprumuturi s-a situat la 58,1% in septembrie 2009, dar a scazut usor la finele anului trecut, la 57,9%, pentru ca ulterior sa urce pana la 59% in lunile august si septembrie 2010.

In acelasi timp, ponderea creditelor in lei a scazut de la peste 34% in septembrie si decembrie 2009 la 33,5% dupa primele noua luni ale acestui an.

Soldul imprumuturilor de peste 20.000 lei acordate in dolari a fost de 7,8 miliarde de lei la finele lunii septembrie, in scadere cu 4,46% fata de finele anului trecut.

Totodata, creditele acordate in alte valute insumau in septembrie 11,87 miliarde de lei, cu 1,82% mai mult comparativ cu luna decembrie 2009.

Guvernatorul BNR a declarat recent ca aproximativ jumatate din creditarea in valuta este legata de operatiunile de comert exterior si ar fi riscant ca finantarea sa fie in lei.

"Din punct de vedere al creditarii pe termen lung, legata de exemplu de domeniul imobiliar, de constructia de locuinte, este intr-adevar riscant ca aceasta sa se realizeze in euro, nu sugeram acest lucru, dar deocamdata bancile nu au resursa pe termen lung in lei. (...) A acorda credite pe termen lung in valuta pentru finantarile de locuinte este riscant, dar nu este mai riscant decat a incerca sa facem acest lucru cu lei, in conditiile in care nu exista surse de finantare pe termen lung in moneda nationala", a explicat Isarescu.

Pe de alta parte, peste jumatate din totalul creditelor acordate si angajamentelor asumate de institutiile de credit in valoare de peste 20.000 de lei sunt finantari pe termen lung, cu scadente de peste 5 ani.

Valoarea creditelor contractate de persoanele fizice si juridice pentru mai mult de 5 ani a avansat in primele noua luni cu 5,6% comparativ cu luna decembrie 2009, la 137,88 miliarde de lei.

Ponderea imprumuturilor acordate pentru o perioada de pana la 12 luni in total datorii a fost relativ stabila in primele noua luni ale acestui an, situandu-se in jurul a 21%.

Suma creditelor si angajamentelor asumate de institutiile de credit pentru mai putin de 12 luni a avansat in primele noua luni cu 10,2%, la 57,5 miliarde de lei, in timp ce finantarile cu scadente cuprinse intre 1 si 5 ani s-au redus cu 3,7%, la 69,1 miliarde de lei.
In ceea ce priveste sectoarele finantate de institutiile de credit se observa ca soldul creditelor acordate si angajamentelor asumate pe segmentul "administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala" a inregistrat cel mai mare avans in primele noua luni, de 6,56%, la 12,6 miliarde de lei.

Creditele de peste 20.000 de lei acordate persoanelor fizice insumau la finele lunii septembrie 79,5 miliarde de lei, in crestere cu 4,6% fata de decembrie 2009. Totodata, imprumuturile contractate pentru sectorul serviciilor au urcat cu 3,85% in primele noua luni, la 79,5 miliarde de lei.

Si soldul imprumuturilor de peste 20.000 de lei acordate pentru industrie a avansat in primele noua luni, cu 5,5%, la 49,79 miliarde de lei.

Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se refera la expunerea fata de un singur debitor, egala sau mai mare de 20 000 lei, si reprezinta 90,8% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, conform datelor de la sfarsitul primului semestru al acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri