Firmele de asigurari mai au doar patru zile pentru a comunica tarifele aferente primelor trei luni ale anului 2007 pentru asigurari obligatorii auto de raspundere civila (RCA).

Pana azi, nici o companie nu a transmis in mod oficial tarifele aferente primelor trei luni ale anului 2007, pentru politele RCA semnate in 2006, spun oficiali ai Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA). Ei sustin ca se asteapta ca pretul liberalizat al RCA sa creasca cu maximum 40%, intrucat va include si asigurarea Carte Verde, obligatorie din momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Tot saptamana aceasta, dupa amanari repetate, se va rezolva si problema separarii activitatilor de asigurari de viata de cele generale. Guvernul are maine pe ordinea de zi, spre adoptare, noul proiect de lege care modifica Legea asigurarilor (32/2000), ne-au declarat oficialii CSA.

Astfel, companiile de asigurari mixte (asigurari generale si asigurari de viata) isi pot alunga temerile legate de intrarea lor in ilegalitate incepand cu 2006, care va fi doar un an de tranzitie pentru piata asigurarilor, in sensul separarii doar in registre a segmentului de asigurari viata de cele generale si al pregatirii profesionale a agentilor.

Chiar daca Guvernul nu va adopta proiectul de modificare a Legii Asigurarilor, arbitrul pietei este gata sa emita o noua norma dupa aceleasi criterii cu legea, pentru a permite asiguratorilor sa-si continue in mod legal activitatea si de la 1 ianuarie 2006, spune Paul Mitroi, director de reglementare al CSA.

Fiecare companie de asigurari poate folosi propria baza de date pentru a calcula tariful RCA, dar si baza de date comuna a CSA si a Ministerului Administratiei si Internelor (CEDAM), care va incepe sa functioneze la sfarsitul acetui an si va fi completa la jumatatea anului viitor, spune Mihai Tecau, secretar general al CSA. In ianuarie va avea loc prima verificare a autoturismelor fara RCA, iar afirmatiile firmelor care spun ca noul RCA va fi calculat dupa ureche, in lipsa metodologiilor si a bazelor de date, sunt neintemeiate, spune Tecau. El sustine ca oficialii CSA s-au intalnit in ultimele luni cu reprezentantii firmelor tocmai pentru a clarifica situatia.

Incasarile pentru RCA pentru anul 2005 vor atinge circa 7,500 de miliarde de lei, numarul politelor fiind greu de estimat - anul trecut fiind numarate circa 3,4 milioane de contracte. Numarul dosarelor de dauna va creste si el, probabil, pana in jurul a 160.000, media ultimilor ani fiind de circa 10.000 de dosare anual, in 2004 inregistrandu-se 150.000 de dosare, estimeaza Tecau.

Sistemul de punctaj pentru piata liberalizata, bazat pe bonusuri si penalizari in functie de istoricul clientului, (asa-numitul bonus/ malus) nu va putea fi introdus, deocamdata, in lipsa unei statistici - cazier pe doi sau trei ani a clientilor.

Sistemul de punctaj bonus/ malus poate aduce reduceri de pana la 40% la asigurari clientilor care nu au avut accidente, si majorari de pana la dublul tarifului standard in cazul unor clienti cu antecedente incriminatorii.

Limitele de raspundere ale asigurarilor au fost aduse, insa, la nivelul european, crescand gradul din 2002, fapt care a urcat si tarifele percepute de firme. Pentru 2006, raspunderea a fot majorata din nou, in consecinta asteptandu-se si o majorare a tarifelor. Noile tarife ale RCA se vor aplica, insa, conform unui punctaj care va depinde de vechimea masinii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri