Un om trebuie sa fie suma experientelor sale, cu cat traieste mai multe experiente cu atat este mai bogat, spune consultantul Eugen Lascu, intr-un interviu acordat wall-street.ro. El si-a inceput cariera de analist intr-un minister, a lucrat in mediul privat, iar in 2002 s-a alaturat echipei de bancheri de la Raiffeisen Bank. La inceputul anului 2009 s-a integrat in grupul UTI, ca vicepresedinte Corporate Finance si Business Development, iar din iulie 2010 a acceptat o provocare personala.
Eugen Lascu are o experienta consistenta in mediul privat si a decis sa foloseasca aceasta experienta pentru a acorda suport, consultanta companiilor romanesti in a promova o cultura corporatista moderna, aliniata la practicile internationale. In prezent, el este consultant pentru numeroase companii mari din Romania.

Vorbim pana la saturatie de criza economica si de recesiune, dar uitam sa analizam si celelalte tipuri de criza prin care trece societatea romaneasca. “Am rezerve fata de faptul ca o sa iesim din criza in 2011 pentru ca Romania in afara crizei ciclice pe care o traiesc toate economiile, traieste si o criza de fundamente, are o profunda criza structurala pe care trebuie s-o rezolve. Mai exista si o puternica criza de incredere. La ora actuala nimeni nu mai are incredere in nimic. Eu cred ca sansa noastra este de a ne recladi increderea in noi, trebuie sa ne redescoperim valorile autentice, sa ne descoporim modelele si sa le promovam”, explica Eugen Lascu.

Fostul bancher considera ca antreprenorii locali trebuie sa inteleaga si sa aplice principii moderne, aliniate la cultura corporatista si de leadership. “Avem foarte putini lideri pentru ca ne lipseste in buna masura cultura de leadership. Un MBA nu este suficient pentru a obtine aceasta cultura, dar este necesar. Sunt consultant deoarece consider ca in mediul corporatist romanesc este nevoie de o schimbare”, sustine Lascu.

Multi dintre antreprenorii romani au avut intuitii bune si initiativa, au dezvoltat businessuri complexe pe cont propriu, unii au creeat adevarate povesti de succes, dar au ajuns in momentul in care au nevoie si de consultanta pentru a continua, mai ales acum cand criza financiara a schimbat total datele problemei. “Invingatorii o sa fie cei care o sa inteleaga ca au nevoie de cultura corporatista si de management strategic ca sa se alinieze la standardele internationale”, explica consultantul Eugen Lascu.

El este de parere ca globalizarea si realizarile tehnologice moderne comprima pietele, volatilizeaza granitele, astfel incat competitorii companiilor romanesti devin companiile internationale la a caror cultura si practica trebuie sa ne aliniem, sa luptam cu armele lor. In opinia sa, fundamentele unui ecosistem antreprenorial se bazeaza pe: leadership, cultura, piete de capital si financiare si educatia clientului.

Insa, Romaniei ii lipsesc capacitatea si resursele pentru a dezvolta o politica de stimulare a investitiilor in productie, iar politica fiscala impredictibila si coruptia mai mult descurajeaza investitiile. “Timp de 20 de ani Romania nu a avut o viziune coerenta, o viziune pe termen lung. Romania traverseaza o criza de institutii care nu genereaza valori perene si, in consecinta, cred ca traieste o criza de elite”, afirma Lascu.

Ca si model de economie, stat sau societate, Eugen Lascu ne vorbeste despre Polonia, tara care a cunoscut cel mai putin criza deoarece a avut viziune si a stiut sa atraga fonduri europene atunci cand investitiile nu mai existau. Romania de ce nu are capacitatea de a atrage fonduri europene? Lipsa viziunii pe termen lung este principala problema, la care se adauga si birocratia. “Nimeni nu vine sa investeasca intr-o jungla impredictibila”, concluzioneaza consultantul Eugen Lascu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri