Vanzarea Bancii Comerciale Romane marcheaza cea mai mare privatizare din Romania ultimilor 15 ani. Cu exceptia CEC-ului, BCR era ultima banca romaneasca aflata in proprietatea statului. Banca Agricola, Banca Romana de Dezvoltare si Bancpost sunt cele trei institutii bancare importante privatizate inaintea Bancii Comerciale. Pana la privatizarea BCR, 55% din activele bancare se aflau sub controlul bancilor straine, acum procentul va creste la peste 80% - potrivit analistilor financiari.

Privatizarea BCR naste controverse

Prima institutie bancara din Romania scoasa la privatizare a fost BRD. Banca franceza Socit Gnrale a castigat in decembrie 1998 licitatia pentru achizitionarea unui pachet de 51% din actiunile Bancii Romane de Dezvoltare. Suma pe care grupul francez a platit-o atunci a fost de 200 de milioane de dolari. Din aceasta suma, circa 138 milioane de dolari au fost platite autoritatilor, pentru 42% din actiunile existente, restul reprezentand o majorare de capital de 20%. Nicolae Danila, presedintele Bancii Comerciale Romane, aprecia ca "sumele obtinute din privatizarea celorlalte banci romanesti ar fi putut fi mai mari, daca aceste institutii ar fi fost scoase la privatizare mai tarziu". Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, are, insa, o opinie total diferita de cea a lui Danila.

Potrivit fostului presedinte al BRD, pretul platit de francezii de la Groupe Socit Gnrale pentru 41% din actiunile BRD a fost de 200 milioane dolari, inclusiv majorarea de capital, ceea ce a recunoscut o valoare de piata a bancii de 400 milioane dolari. Suma reprezenta atunci de zece ori profitul net si de 3,5 ori valoarea activelor nete, in conditiile in care, la vremea respectiva, in Europa existau mai multe banci scoase la vanzare. Baltazar considera ca privatizarea bancii a fost un succes, deoarece criteriile urmarite erau altele. In primul rand, banca trebuia sa devina parte a unui mare grup financiar, pretul nefiind atat de important. In cazul BCR, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca pretul oferit pentru BCR a fost principalul criteriu pentru alegerea noului actionar majoritar.

Raiffeisen a "reinventat" Banca Agricola

Autoritatea pentru Privatizare si consortiul format din Fondul Romano-American de Investitii si Raiffeisen Zentralbank din Austria au semnat, in aprilie 2001, contractul de privatizare a Bancii Agricole, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 52 milioane de dolari. Daca pana la momentul privatizarii serviciile oferite de Banca Agricola se adresau intr-o proportie semnificativa mediului rural, dupa preluarea ei de catre Raiffeisen zona de interes s-a mutat aproape integral in mediul urban.

Masura luata de Raiffeisen este justificata prin coeficientul sporit de risc pe care ar fi trebuit sa si-l asume. Dupa privatizare, Raiffeisen Bank a reusit o schimbare radicala. In 2004 banca a obtinut un profit net de 28,3 milioane euro, de sase ori mai mare decat in anul 2003 (4,6 milioane euro). Activele totale s-au dublat fata de 2003, depasind 2 miliarde de euro. In 2005, banca a continuat sa implementeze un plan de investitii semnificativ, destinat in principal infrastructurii si sistemelor IT&C, modernizarii retelei de unitati si extinderii retelelor de ATM si POS. Banca are peste 1,8 milioane de clienti.

Bancpost, lider pe piata cardurilor VISA

"Doresc ca Bancpost sa devina un concurent cel putin egal Bancii Comerciale Romane", declara in urma cu 3 ani Ovidiu Musetescu, fostul presedinte al APAPS. Musetescu a facut aceasta declaratie in contextul in care procesul de privatizare al bancii postei era in plina desfasurare. Asteptarile ministrului nu au fost confirmate integral, insa pe un anumit segment Bancpost este lider: piata cardurilor VISA, cu peste 1.650.000 de carduri emise. Iata cum a decurs procesul de privatizare al Bancpost.

Primul pas pentru privatizare a fost facut pe 2 aprilie 1999, cand General Electric Capital Corporation si Banco Portugues de Investimento au achizitionat 45% din actiunile bancii pentru 92,8 milione de dolari. Banca EFG Eurobank Ergasias din Grecia a cumparat in mod repetat actiuni de la cei doi investitori, iar in 2002 a obtinut un ultim pachet de 17% detinut la Bancpost de catre stat, achitand 20,08 milioane de dolari. Pana in prezent, banca elena si-a majorat participatia la 62,74% din capital. EFG Eurobank Ergasias se plaseaza intre primele patru institutii bancare din Grecia, unde detine o cota de piata pe segmentul de retail de aproximativ 25%. Daca in 1992 (anul infiintarii) Bancpost avea 13.000 de clienti, in prezent numarul acestora este de 2,7 milioane. Numarul de conturi deschise la Bancpost a cunoscut de asemenea o crestere exponentiala. In primul an de activitate, clientii aveau deschise circa 28.000 de conturi. Aceasta cifra a ajuns in prezent la peste 3 milioane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri