Toate bancile din Romania au suficienta lichiditate sa reia creditarea "azi, peste un minut", dar nu au incredere, a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, care a mentionat ca niciodata in viitorul previzibil nu va mai exista creditare ca in perioada 2004-2008.
"Creditare fara incredere nu va exista. In momentul de fata, BNR a impins deliberat lichiditate in banci si toate bancile au bani. Toate bancile din Romania sunt in situatia de a relua creditarea, azi, peste un minut. Ce le lipseste? Nu este ecranul acela mare, pe care sa vada incredere", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

El a reamintit ca in perioada 2004-2008 Romania s-a confruntat cu intrari in valuri de valuta, dar nu a fost pregatita pentru a o valorifica.

"BNR a fost nevoita atunci sa-si deschida o pensiune, cu un pat cald si trei mese bune pentru surplusul de lichiditate din societate, iar 10 miliarde de euro care puteau fi utilizate pentru investitii si retehnologizari, au fost atrase la BNR ca sa nu explodeze societatea. Ca de atata banet, eram in pericol sa ne inecam", a continuat Vasilescu.

Totodata, oficialul BNR a aratat ca actuala criza economica a avertizat ca lumea se va schimba, iar oamenii vor trebui sa-si aleaga un alt tip de viata.

"Multi oameni se intreaba cand se va relansa creditarea. Relansarea creditarii asa cum ne-o inchipuim noi, asa cum ne-am invatat sa vedem in anii 2004-2008, nu se va mai intampla niciodata, cel putin in viitorul previzibil", a aratat Vasilescu.

Pe de alta parte, el a afirmat ca toate statele mari cu probleme in aceasta criza au fost nevoite sa-si salveze sistemul bancar prin bani publici pentru ca regula in lume este ca atunci cand bancile cad trag dupa ele tara.

"Am auzit un domn avocat la televizor despre cum trebuie sa le punem noi la colt pe bancile astea obraznice si ingamfate, despre cum trebuie sa le taxam si spunea ca vorbim de stabilitate financiara, dar intreba daca stabilitatea familiala nu este mai importanta. Stabilitatea familiala la care se refera avocatul respectiv cuprinde cam 100 - 200.000 de familii. Stabilitatea financiara are in vedere problema tarii intregi, iar daca se prabuseste stabilitatea financiara, nu 100-200.000 de familii se duc in instabilitate, ci toate familiile acestei tari", a continuat consilierul guvernatorului BNR.

De asemenea, Vasilescu considera ca daca Romania ar fi fost in situatia de a salva banci, ar fi putut ajunge in situatia de a nu mai putea plati salarii si pensii "cu lunile".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri