Piata de capital romaneasca a atras de la inceputul acestui an pana in luna noiembrie, inclusiv, investitii straine de peste 1,9 miliarde lei, echivalentul a peste 52,7 milioane euro. Investitiile straine de portofoliu retrase din piata au atins suma de 1, 4 miliarde lei, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). In aceasta perioada au investit 273 de firme nerezidente si 740 de persoane fizice. In intervalul mentionat s-au retras noua persoane juridice si 175 persoane fizice.
Majoritatea fondurilor straine au achizitonat actiuni si mai putin obligatiuni. Strainii au cumparat titluri romanesti in valoare de peste 2,5 miliarde lei si au vandut de 2 miliarde lei, in timp ce doar 40, 5 milioane lei s-au investit in obligatiuni. Valoarea vanzarilor de obligatiuni a fost mai mare, ridicandu-se la 64,2 milioane lei. Strainii nu au cumparat nici o obligatiune in luna noiembrie, in schimb au vandut de 2.973 lei. Achizitia de actiuni s-a ridicat la valoarea de 355,8 milioane lei, iar vanzarile, la 199,9 milioane lei. Totalul investitiilor straine, luna trecuta, a fost de 343,9 milioane lei, in timp ce retragerile au insumat 144,3 milioane lei.

Cei mai activi investitori straini la bursa romaneasca in noiembrie au fost americanii, care au achizitionat actiuni in valoare de 81,8 milioane lei, echivalentul a 22,7 milioane euro. Din aceasta suma, 48,4 milioane lei au fost plasati in sectorul farmaceutic, mai exact in fabricarea preparatelor farmaceutice. Americanii au retras din piata 22 milioane lei. Olandezii ocupa locul doi, cu o investitie totala de 60 milioane lei, din care nu au retras nici un leu. Cu cea mai mare parte a sumei s-au cumparat titluri din sectorul chimic. Investitiile provenite din Cipru s-au ridicat la 40,3 milioane lei, din care 9 milioane lei au iesit din piata. Jumatate din aceasta suma a fost investita in sectorul intermedieri financiare.

Investitorii din Insulele Cayman au cumparat actiuni de 38,9 milioane lei, din care 35,2 milioane lei au fost plasate in sectorul activitati de asigurari de viata. Ei au retras din piata 4,5 milioane lei. Austriecii au investit, luna trecuta, 36,4 milioane lei, sectorul preferat fiind extractia hidrocarburilor, unde au fost plasate 10,5 milioane lei. Ei au retras din piata, luna trecuta, 13,9 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri