In acest an, zvonul privind vinzarea Bancii Comerciale Romane (BCR) a dublat actiunile tuturor societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
Zvonul referitor la pretul la care va fi vinduta BCR este cel care a influentat cel mai mult in acest an pretul unor actiuni la bursa, sustine Marius Plugaru, director SSIF IEBA Trust. Nu trebuie uitat ca fiecare SIF detine la BCR 6% dintre actiunile acestei banci.

Analistii pietei de capital cred ca impactul zvonurilor asupra pretului final al unei actiuni s-a redus in ultimii ani. Un zvon pozitiv despre o anumita companie te poate face sa cumperi actiuni la acea firma, iar unul negativ - nu, zice Alin Brendea, director operatiuni SSIF Prime Transaction.

Zvonurile cu impact mare in piata sint cele referitoare la profitul unei societati, la majorarile de capital, la distribuirea dividendelor, la schimbarile de actionariat.

Toate zvonurile care cuprind informatii despre o companie au impact asupra actiunii acelei societati. Dar fata de anii 96-97, importanta zvonurilor la bursa s-a redus, asta si pentru ca acum companiile isi fac cunoscute public rezultatele financiare atit la BVB, cit si in ziarele de specialitate, mai spune Brendea.

Speculatii pe Internet

Importanta si puterea zvonurilor pe piata de capital au crescut enorm odata cu aparitia fenomenului Internet. Un exemplu elocvent in acest caz este cel al lui Jonathan Lebed, un pusti de 14 ani din New Jersey, SUA. Acesta a lansat pe piata o tehnica de speculare denumita pump-and-dump (n.r. - pompeaza pretul si scapa de actiuni). Adolescentul, inarmat doar cu un cont de tranzactionare pe Internet, cumpara actiuni dupa care posta sute de mesaje pe grupurile de discutii pe teme financiare de pe site-ul Yahoo, recomandind respectivele actiuni altor investitori.

In citeva luni, pustiul a cistigat aproximativ 800.000 de dolari. Acuzat de manipularea pietei de capital, Lebed a sustinut ca nu a facut decit ce fac analistii financiari de pe Wall Street. Diferenta dintre el si ultimii era aceea ca acestia erau totusi autorizati sa faca predictii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri