Prima sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR nu va aduce schimbari la nivelul dobanzii cheie sau in cazul rezervelor minime obligatorii, sustin economistii consultati de wall-street.ro. Rata inflatiei se va reduce in acest an, dar banca centrala ar putea incepe sa reduca dobanda de politica monetara abia din a doua parte a lui 2011.
Banca Nationala a Romaniei va adopta miercuri o pozitie de "wait and see" in prima sedinta de politica monetara din acest an deoarece nu exista factori economici care sa justifice o reducere de dobanda. Aceasta ar fi a cincea sedinta consecutiva in care BNR ar decide sa mentina dobanda cheie la 6,25%.

"Ma astept ca BNR sa nu modifice dobanda de politica monetara si nici nivelul rezervelor minime obligatorii in prima sedinta din acest an. BNR va mentine actuala conduita a politicii monetara pentru inca o perioada", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania. El este de parere ca banca centrala va reincepe sa reduca dobanda cheie abia de la jumatatea acestui an.

Florentina Cozmanca, economist in cadrul RBS Romania, este, de asemenea, de parere ca banca centrala va mentine dobanda cheie. "Ma astept ca in primul trimestru BNR sa mentina rata de dobanda de 6.25%. Cu o probabilitate mai mare BNR va reduce dobanda in doua parte a anului, odata ce efectul cresterii TVA se va disipa din rata inflatiei", afirma economistul RBS.

Laurian Lungu considera ca banca centrala va reduce dobanda atunci cand inflatia va scadea in mod sustenabil si cursul de schimb se va mentine stabil.

"Nu vad factori economici care sa motiveze banca centrala sa modifice politica monetara. Deocamdata Romania se mentine cu tintele macroeconomice la nivelul potrivit, iar inflatia va intra pe un trend descendent in acest an", explica Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Economistii sustin ca banca centrala nu va opera modificari nici in ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii. Nivelul actual al ratelor RMO este de 15% la pasivele in lei si 25% la cele in valuta.

"Ceea ce conteaza acum este ca dobanzile interbancare sunt sub nivelul dobanzii de politica monetara, iar conditiile de lichiditate din piata sunt bune", a mai spus Dumitru.

Economistul sef al Raiffeisen Bank considera ca inflatia se va mentine in jurul nivelului de 7% in prima jumatate din 2011, iar primele semne de scadere se vor vedea in a doua parte a anului, cand efectele majorarii cotei TVA vor disparea. De asemenea, Ionut Dumitru este de parere ca presiunile inflationiste din luna ianuarie a acestui an datorate accizelor sunt mai reduse decat cele din ianuarie 2009, fapt pentru care inflatia anuala ar putea inregistra o usoara reducere.

Rata anuala a inflatiei a coborat in noiembrie la 7,73%, nivelul fiind in usoara reducere fata de cel de 7,77% din octombrie 2010.

Intre timp BNR ar putea lua si altfel de masuri, explica Florentina Cozmanca. Spre exemplu, ar putea face anumite modificari legate de ratele dobanzilor la facilitatile permanente oferite bancilor comerciale. Astfel, BNR ar putea aduce modificari legate de coridorul format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente (facilitatea de credit si facilitatea de depozit) in jurul ratei dobanzii de politica monetara.

"Spre exemplu, ar putea ingusta amplitudinea acestui interval (in prezent este de ± 4 puncte procentuale) sau ar putea renunta la simetria acestui coridor: sa mentina dobanda la facilitatea de depozit si sa reduca dobanda pentru facilitatea de credit. O masura de ingustare a coridorului de variatie a fost luata si de Banca Centrala Europeana in mai 2009, cand coridorul de variatie in jurul dobanzii cheie s-a restrans de la 1 punct procentual la 0,75 puncte procentuale", a precizat economistul RBS.

Consiliul de Administratie al BNR va mai avea o sedinta de politica monetara si pe data de 3 februarie 2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri