Moneda nationala a inregistrat oscilatii reduse in prima sesiune interbancara a saptamanii, iar spre finalul sedintei cotatiile se situau usor sub 4,2650 lei/euro, evolutie contrara valutelor din regiune, care s-au depreciat luni pe fondul ingrijorarilor legate de situatia Portugaliei, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2630 - 4,2650 lei/euro, usor mai sus fata de nivelul de la sfarsitul sedintei de vineri, cand euro era cotat la 4,2615 - 4,2635 lei.

Bancile au afisat la deschidere cotatii de 4,2650 - 4,2675 lei/euro, iar in prima parte a zilei paritatea nu a depasit 4,2670 lei/euro. Minimul zilei a fost de 4,26 lei/euro.

Variatiile cursului au fost reduse pana la finalul sesiunii, cu oscilatii aproape de 4,2650 lei/euro.

Potrivit dealerilor, valutele din regiune s-au depreciat mai accentuat, cu pana la 0,7% in raport cu euro, evolutii generate de ingrijorari legate de situatia Portugaliei, dupa ce o publicatie germana a publicat un articol potrivit caruia Germania si Franta vor sa forteze Portugalia sa ceara ajutor financiar european. Publicatia mentioneaza ca expertii guvernamentali din Germania si Franta apreciaza ca, in curand, guvernul portughez nu se va mai putea finanta de pe piete.

Ulterior insa un oficial al guvernului de la Lisabona a declarat ca Portugalia nu este presata sa ceara sprijin financiar din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, asa cum au facut Grecia si Irlanda, pentru a tempera temerile legate de datoriile statului.

Euro a atins, luni, un nou minim al ultimelor patru luni fata de dolar, din cauza amplificarii temerilor legate de criza datoriilor din zona euro.

BNR a anuntat o cotatie de referinta de 4,2643 lei/euro, cu 0,63 bani peste nivelul de vineri. Banca centrala a afisat la sfarsitul saptamanii trecute o paritate de referinta de 4,2580 lei/euro, cea mai redusa de la sfarsitul lunii septembrie 2010.

Leul a continuat sa se deprecieze vizibil in raport cu dolarul american, cursul urcand cu 2,74 bani, la 3,3053 lei/dolar, nivelul maxim din 14 septembrie. La jumatatea lunii septembrie, BNR a publicat un curs de referinta de 3,3086 lei/dolar.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi s-au mentinut la un nivel scazut, de 2,21 - 2,71%.

Randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut fata de vineri, de la 2,48 - 2,98% la 2,40 - 2,90%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri