Moneda nationala ar putea urca, intr-un scenariu foarte pesimist, pana la 4,35 – 4,4 lei/euro, daca problemele statelor din zona euro se vor agrava, a declarat Christian Blaabjerg , chief equity strategist la Saxo Bank.
“In functie de cum va alege UE sa rezolve problemele de finantare ale statelor din zona euro, ar putea aparea o presiune pe moneda unica, care va duce cursul de schimb la 4,35 – 4,4 lei/euro. In schimb, intr-un scenariu pozitiv, cursul de schimb ar putea sa fie cuprins intre 4,25 – 4,20 lei/euro”, a mai spus analistul in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar impreuna cu Saxo Bank.

De asemenea, el se asteapta si ca rata EUR/USD sa se reduca daca un nou stat european va solicita ajutor de finantare, pana la 1,1 dintr-o perspectiva negativista. Totusi, specialistii Saxo Bank vad si o alternativa pozitiva, in eventualitatea in care masurile de austeritate ale Spaniei vor reduce valoarea datoriei publice, respectiv o rata de schimb euro-dolar american de 1,42.

“2010 nu a fost un an bun pentru Romania, dar credem ca a fost atins un punct minim pentru economie iar de anul acesta vom asista la revenirea cresterii”, a declarat Blaabjerg.

Analistul estimeaza pentru 2010 o scadere economica de 2% si o inflatie de 6,2%., in timp ce pentru acest an vad o crestere a PIB-ului cu 1,3%, pe fondul majorarii cererii interne si a cresterii usoare a exportului, si o inflatie de 5,2%, in perspectiva reducerii preturilor la alimente.

“Cresterea inflatiei din Romania s-a bazat pe importuri, insa scaderea acestora si majorarea exporturilor va duce la reducerea acesteia in 2011. Nu sunt pesimist in privinta evolutiei Romaniei si ne asteptam la o revenire a economiei in perioada urmatoare, in conditiile in care fundamentale economice sunt solide”, explica reprezentantul Saxo Bank.

Blaabjerg crede ca in acest an Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa relaxeze politica monetara pentru ca masurile luate in ultima perioada au stabilizat situatia din economia reala.

“Ma astept la o reducere a ratei de dobanda-cheie de la 6,25% la 5,75% in acest an pentru a pune bazele unei cresteri economice sustinute. Daca, insa, inflatia va crestere peste 5% ne asteptam ca banca centrala sa reia strategia de crestere a dobanzii de referinta”, considera strategul Saxo Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri