Creditele acordate populatiei au depasit ca valoare atat creditele de productie, cat si pe cele de investitii ale firmelor, in perioada ianuarie-octombrie 2005, se arata intr-un studiu realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul acordat populatiei a atins, astfel, circa 7,24% din produsul intern brut (PIB, estimat de BNR la 281,2 miliarde lei noi), din care creditul de consum a ajuns la 5,36% din PIB, iar imprumuturile ipotecare si imobiliare, la 1,73% din PIB. In acelasi timp, imprumuturile acordate firmelor au atins 13,19% din PIB, din care 6,17% din PIB au fost utilizati pentru investitii sub forma creditelor pe termen mediu si lung, iar restul pentru productie, sub forma imprumuturilor pe termen scurt.
Anul trecut, ponderea creditului de consum din totalul imprumuturilor acordate populatiei si-a reluat cresterea, ajungand la 74 % in octombrie 2005 in timp ce ponderea asociata creditului imobiliar-ipotecar a scazut (ponderea creditului de consum in creditul acordat populatiei a fost de 74 % in decembrie 2003 si, respectiv, 66 % in decembrie 2004). In perioada ianuarie-octombrie 2005, creditul acordat populatiei a ajuns sa reprezinte 35,4 % din creditul neguvernamental, ponderea acestuia in totalul creditelor crescand in perioada mentionata cu 7 puncte procentuale, comparativ cu 3,7 puncte procentuale in intreg anul 2004.

Masurile luate de banca centrala pentru temperarea ritmului de crestere a creditelor de consum par sa fi dat roade: in octombrie 2005, imprumuturile totale ale populatiei au avansat cu 4,2%, dupa ce in septembrie crescusera cu 6,4% iar in august- cu 7%, in termeni reali (indexat cu inflatia).

Bancherii au declarat pentru Averea ca pentru lunile ianuarie si februarie se estimeaza o incetinire naturala a creditului, ca urmare a cheltuielilor de sarbatori. In acelasi timp, anumite banci vor renunta la unele credite in valuta intrucat banca centrala a luat recent o masura in plus pentru temperarea creditarii cerand majorarea rezervelor minime obligatorii in valuta pe care institutiile de credit le depun la BNR.

Per total, imprumuturile catre firme si populatie au crescut in perioada ianuarie-octombrie 2005 cu o rata medie lunara de 3,3 %. Structura in lei si valuta a creditului neguvernamental s-a mentinut relativ constanta (40%, respectiv 60%) pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2005, luna octombrie consemnand o usoara crestere a ponderii creditului in moneda nationala, in urma intrarii in vigoare, in luna septembrie, a normelor BNR privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta, se arata in studiul bancii centrale.

Daca la inceputul anului, componenta in lei a creditului acordat populatiei era dominanta, componenta in valuta a recuperat aproape integral decalajul, astfel incat in luna octombrie, cele doua ponderi erau relativ egale. Pe categorii de credite, componenta in lei predomina in cazul creditului de consum (peste 60 %), iar cea in valuta in cazul creditului ipotecar peste 90 %, spun oficialii BNR.

Cinci banci din sistem detineau la sfarsitul lunii octombrie circa 75 % din creditele acordate persoanelor fizice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri