Proiectul de lege privind pensiile private pare sa se fi ratacit in Parlament. Desi s-a vorbit despre finalizarea actului normativ inca din vara, acesta abia a trecut de Senat. Drumul sinuos al proiectului face ca sistemul pensiilor private sa nu fie implementat nici in 2006.
La baza crizei pe care o traverseaza de ani buni sistemul actual de pensii este faptul ca in Romania sunt doar 4,5 milioane de platitori, in timp ce numarul pensionarilor a trecut de 6,2 milioane. Pentru a reechilibra sistemul, guvernantii trebuie sa ia masuri nepopulare cum ar fi cresterea varstei de pensionare sau marirea contributiilor la fondul de pensii. O alta solutie, mult mai putin agresiva, este crearea fondurilor private de pensii si incurajarea populatiei sa economiseasca pentru a beneficia de o pensie mai mare la batranete.

Traseul chinuit al legilor

Chiar daca e clar ca asta este solutia, nici unul dintre guvernele care s-au perindat nu a fost in stare sa creioneze un sistem care sa fie functional. Guvernul PSD s-a grabit sa bifeze si acest domeniu si a dat doua legi care sa reglementeze sistemul de pensii private: Legea 249/2004 privind pensiile ocupationale si Legea 411/2004, care nu au fost operationale. De altfel, Legea 249 a si fost suspendata la scurt timp dupa ce a fost emisa. Nici actualul guvern nu se poate mandri ca a facut prea multe. Ordonanta 50/2005, care prevede crearea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, a fost adoptata abia in iunie, dar a trecut aproape jumatate de an pana cand a fost numit directorul general interimar. Potrivit ordonantei, acesta este responsabil cu organizarea si dezvoltarea sistemului de pensii private, pana la data la care Consiliul il va numi, conform legii, pe directorul general al autoritatii de reglementare. Pentru a avea cadrul legal de functionare este nevoie de adoptarea Legii pensiilor private, insa acest act normativ a trecut numai de Senat si se afla acum la Camera Deputatilor.

Mai intai distractia

Avand in vedere ca ianuarie este luna de vacanta pentru parlamentari, este greu de crezut ca legea va fi adoptata pana la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lui martie. Dupa promulgarea legii, Comisia are nevoie de cateva luni ca sa poata emite normele necesare pentru aplicarea legii. Urmeaza apoi autorizarea administratorilor si a fondurilor de pensii, dar si o perioada de timp in care administratorii fondurilor de pensii sa-si stabileasca procedurile interne de administrare a fondurilor. Asadar, nu ne putem astepta ca fondurile de pensii private sa devina operationale in 2006 si poate nici in prima parte a lui 2007.

Experienta vecinilor

In schimb, tarile din jur au inteles importanta economisirii pentru pensie. In Ungaria sistemul functioneaza din 1998, in Polonia din 1999, iar in Croatia din 2002. In general, includerea in sistem este obligatorie pentru cei cu varse de pana la 30-40 de ani si optionala pentru cei care au depasit aceste limite de varsta. In proiectul de lege care a fost deja creionat si asteapta acum avizele de la mai multe ministere, urmand ca apoi sa fie trimis la Parlament, se prevede obligativitatea contributiei pentru cetatenii romani cu varsta de pana in 35 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri