Clientii nemultumiti ai bancilor reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea au platit in medie 70 de euro pentru declansarea unui proces colectiv, ceea ce inseamna in total circa 200.000 euro, dar avocatul sustine ca onorariile platite de banci caselor de avocatura sunt de peste 20 de ori mai mari.
"In momentul de fata sunt patru procese pe rol si unul care urmeaza sa fie introdus saptamana viitoare, impotriva a doua banci. In aceste cinci procese, impotriva a doua banci, sunt implicati undeva in jur de 2.600 - 3.000 de clienti. Mai sunt inca trei banci pe care deocamdata nu le-am dat in judecata si care au grupuri de clienti un pic mai mici. Aceste trei banci vor fi date in judecata de circa 300 de persoane, adica de trei grupuri de circa 100 de persoane. Si in general pentru persoanele de care vorbim, onorariul a fost in medie de 70 de euro, iar pentru ordonantele presedintiale onorariul s-a ridicat in medie la 35 de euro", a spus Piperea, potrivit Mediafax.

Astfel, casa de avocatura pe care acesta o reprezinta a incasat intre 182.000 si 210.000 de euro pentru cele cinci procese colective declansate impotriva BCR si Volksbank.

Piperea a mentionat ca exista un grup format din mai putin de 100 de persoane, unde onorariul s-a situat la 200 de euro/persoana, dar cel mai important grup (format din 1.600 de clienti Volksbank) a platit in jur de 70 de euro/persoana.

El e explicat ca, in cazul in care aceste procese vor fi pierdute, clientii vor pierde onorariul platit avocatilor, precum si unele sume pe care instanta ar putea sa ii oblige sa le platesc pentru cheltuielile de judecata.

"Nu am estimat cat ar putea fi cheltuielile de judecata pe care sa le plateasca clientii, dar ganditi-va ca bancile, cel putin cele doua, sunt reprezentate de Nestor (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen - n.r.) , care are onorarii de peste 20 de ori mai mari decat ale mele", a continuat Piperea, intrebat cat de mari ar putea sa fie cheltuielile de judecata platite de clienti daca se vor pierde procesele pe fond.

Totusi, avocatul considera ca procesele colective impotriva bancilor vor fi castigate intrucat incalcarile legii sunt evidente, iar o banca a facut oferte avantajoase persoanelor implicate in proces pentru a renunta la plangeri.

"Eu cred ca vom castiga aceste procese si le vom castiga in fanfara pentru ca pe de o parte este in mod evident incalcata legea, iar pe de alta parte toate instantele din tara, cu exceptia Tribunalului Bucuresti, care nu s-a pronuntat pe fond, au dat pana acum drept castig de cauza clientilor. Mai mult, uitati-va la BCR care avand suflarea rece a procesului in ceafa i-a targetat pe aproape toti clientii din acest proces in asa fel incat sa ii convinga sa renunte la proces, oferind o reducere de cost de 50% din cost, adica din dobanda lunara. Credeti ca BCR, cea mai mare banca din Romania, ar fi fost de acord sa reduca cu 50% costurile acestor oameni daca nu exista acest proces? Credeti ca va face BCR acelasi gest pentru clientii care nu au dat in judecata BCR? Nu va face", a concluzionat Piperea.

Avocatul a vorbit, vineri, despre procesele colective care au fost declansate in ultimul an de catre clienti nemultumiti ai bancilor, bugetari si pensionari carora li s-au redus salariile si pensiile, precum si de mamele nemultumite de reducerea indemnizatiei de crestere a copilului.

Cele patru procese impotriva BCR si Volksbank au fost declansate in toamna anului trecut pentru eliminarea clauzelor abuzive din contracte si, uneori, pentru restituirea prejudiciilor realizate in temeiul clauzei abuzive, si au primele termene de judecata pentru procesele pe fond in lunile martie - mai.

Unii clienti nemultumiti ai BCR si Volksbank au depus cereri de ordonanta presedintiala pentru uspendarea platii ratelor la imprumuturi pana la momentul solutionarii litigiului, dar acestea au fost respinse in primele decizii ale judecatorilor.

Mai mult, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti a decis ca un grup format din 88 de clienti ai BCR trebuie sa suporte, in solidar, plata cheltuielilor de judecata cerute de banca, in suma de 100.000 de lei.

Potrivit lui Piperea, o actiune colectiva in instanta are printre avantaje absenta obligatiei de plata a taxelor de timbru si timbru judiciar si plata unor costuri care pot fi mai reduse comparativ cu cele pentru o actiune individuala in judecata. Totusi, procesul colectiv dureaza mai mult timp, nu beneficiaza de o practica stabilizata a instantelor de judecata, care pot decide judecarea separata a dosarelor si poate sa conduca la suportarea unor costuri mai mari de catre clienti in cazul pierderii procesului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri