Termenul de 31 decembrie 2005 impus firmelor de asigurari de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind majorarea capitalului social la minimum 65 miliarde lei a prins pe picior gresit doar trei firme de asigurari, spun surse din piata. Nationala SA, ABG Insurance si Provitas isi inceteaza activitatea de semnare a noilor polite, intrucat nu au gasit bani pentru a-si majora capitalul social. Nationala SA administreaza in continuare cele 10.000 de polite de asigurari pe care le are pe rol, pana la expirarea perioadei de valabilitate a acestora, ne-a declarat Andreea Rotaru, director in companie.

Nu vom mai semna polite noi si le vom duce la bun sfarsit pe cele existente, spune Rotaru. ABG Insurance nu a avut nici o activitate in ultimul an, iar actionarii Provitas, printre care SIF Oltenia (70%) si BogArt (14%) au decis inca de anul trecut ca o majorare de capital ar fi o investitie ineficienta. Am decis sistarea activitatii inca de anul trecut. Mai avem doar vreo 100 de polite active, care isi vor inceta in curand valabilitatea. Asteptam legislatia fondurilor private de pensii, intrucat actionarii ar fi mai degraba tentati sa investeasca in acest domeniu, spune directorul Provitas, Gica Vasile. Din pacate, nu am avut parte de apartenenta la un grup financiar - bancar solid, care sa ne sprijine, spune Vasile.

Un asigurator sustine, insa, ca Nationala SA ar putea fi preluata de o alta firma. Oficialii companiei nu au dorit sa comenteze daca exista sau nu negocieri in acest sens.

Oficiali ai CSA au declarat pentru Averea ca situatia este mai buna decat se astepta Comisia anul trecut si ca arbitrul pietei va discuta situatia firmelor care nu si-au majorat capitalul intr-o intalnire a Consiliului ce va avea loc in urmatoarele zile. In principiu, era de asteptat ca sapte sau opt firme mici sa nu fie capabile sa stranga toti banii ceruti de CSA - la sfarsitul anului firmele care nu stransesera bani reprezentand insa sub 2% din piata, ca volum al poluitelor subscrise. Nationala a ramas singura firma membra ale Asociatiei Asiguratorilor Mici si Mijlocii din Romania (ARMMA) care nu a reusit sa-si majoreze capitalul.

Noi am majorat capitalul social chiar pe 28 decembrie, ne-a declarat un oficial al Medas, una din companiile mici, membre ale grupului de lobby ARMMA.

Asociatia a fost constituita de cinci firme mici, ABC Asigurari, Nationala SA, Euroasig SA, Petroas si Medas, anul trecut, in incercarea de a determina CSA sa revina asupra deciziei de obligativitate a majorarii capitalului social pana la 31 decembrie, si, respectiv, 30 iunie 2006.

Membrii ARMMA sustineau ca indicii de solvabilitate ai firmelor de asigurari mici sunt cu mult mai buni decat cei ai companiilor mari, majorarile de capital cerute micilor asiguratori apasand asupra posibilitatii acestora de a rezista profitabil in piata.

Pana la data de 30 iunie 2005, asiguratorii au fost nevoiti sa majoreze capitalul social cu pana la 40 miliarde lei, pentru activitatea de asigurari generale, exceptnd asigurarile obligatorii, 65 miliarde lei, pentru activitatea de asigurari generale incluzand pe cele obligatorii si 60 miliarde lei, pentru activitatea de asigurari de viata. Daca o firma a avut in obiectul de activitate toate tipurile de asigurari, a fost nevoita sa cumuleze in valoarea capitalului social sumele sus-mentionate.

Pana la data de 31 decembrie 2005, firmele au fost obligate sa creasca propriul capital social la 6.500.000 lei noi (echivalentul a 65 miliarde lei vechi), pentru activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, respectiv la 10.000.000 lei noi (echivalentul a 100 miliarde lei vechi), pentru activitatea de asigurari generale, si 10.000.000 lei noi (echivalentul a 100 miliarde lei vechi), pentru activitatea de asigurari de viata. Pana la 30 iunie 2006, sumele vor creste la 10, 15 si, respectiv 15 milioane lei noi, pentru fiecare din categoriile de servicii mentionate, sau cumulat, in cazul asiguratorilor universali.

Firmele mici sunt implicate, de regula, in asigurari generale, segmentul asigurarilor de viata fiind cedat unor firme mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri