Majorarea rezervelor nu va afecta dobanda imprumuturilor
Banca centrala si-a facut un obicei din a majora rezerva minima in valuta a bancilor, in speranta limitarii creditarii in valuta. Cu toate acestea, dorinta clientilor de a se imprumuta in valuta ramane lege, asa ca... se vor gasi solutii.

BNR a marit inaite de Revelion costul suportat de bancile comerciale pentru finantarile atrase in moneda straina, asteptand scumpirea creditului in valuta. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat sa lase neatinsa dobanda de politica monetara, 7,5%, apeland in schimb la o noua masura de ordin administrativ, in tentativa de a frana cat mai mult cu putinta creditul in valuta: majorarea de la 30% la 35% a rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le constituie din finantarile atrase in valuta, indiferent de termen.

Cred ca va incepe un trend descrescator al dobanzilor la creditele ipotecare in valuta, din cauza competitiei si diminuarii riscului de tara, in detrimentul marjelor.
George Alberts, vicepresedinte Piraeus Bank


Masura bancii centrale incearca sa contracareze pregatirile incepute de banci pentru reluarea creditarii in valuta. Majoritatea si-au majorat fondurile proprii tocmai pentru a relua creditarea. BRD Groupe Socit Gnrale, Volksbank, Raiffeisen Bank, Unicredit, Banca tiriac, HVB, BCR, ING, ABN Amro, OPT sau Banca Romaneasca sunt banci care fie nu au intrerupt deloc creditarea in valuta, fie si-au majorat in regim de urgenta fondurile proprii pentru a putea relua acest tip de imprumut. Ultima hotarare a Consiliului de Administratie al BNR nu face altceva decat sa majoreze costurile bancilor comerciale. Dar competitia pentru clienti se dovedeste a fi mai puternica. De obicei, prin astfel de masuri, procesul de creditare este incetinit pe termen scurt. Dar, cat timp clientii vor cere credite in valuta, bancile vor cauta solutii pentru a le oferi, a declarat Florin Catu, economist-sef ING Bank.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22609&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri